Avionul de lux al demnitarilor, aprobat de senatorii din comisia de apărare

Statul va da în 2013 doar un avans de aproximativ 3 milioane de euro. Costurile totale rămân însă o enigmă, dar parlamentarii vorbesc de 56 de milioane.

23 sept. 2013, 15:36
Avionul de lux al demnitarilor, aprobat de senatorii din comisia de apărare

Subiectul a fost discutat în comisia de apărare a Senatului, la care a fost invitat şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa. Acesta le-a vorbit senatorilor despre oportunitatea achiziţiei unui avion special pentru demnitari, însă comisia nu a adoptat o decizie într-un sens sa altul şi nici nu s-a vorbit de cuantumul exact al investiţiei.

Singurul vot care s-a dat în comisie s-a referit la mandatarea MApN să demareze discuţiile exploratorii în această chestiune, subiectul urmând să fie reluat şi într-o proximă reuniune a CSAT. Deşi Duşa nu a oferit vreo estimare a costurilor, el le-ar fi spus membrilor comisiei, potrivit unor surse parlamentare, că cifra de 56 de milioane € nu este exactă.

Duşa a fost întrebat, înaintea discuţiilor cu senatorii din Comisia de Apărare, care este preţul potrivit pentru avionul alocat demnitarilor, din punctul său de vedere.

„Este prematur să vorbim de un preţ (…) MApN prin lege are această misiune de efectua transportul special şi prin alocarea în buget a celor 13,5 milioane de lei începem procedura de refacere a capacităţii de transport special a Ministerului Apărării Naţionale. Asta nu înseamnă numai achiziţia avionului, ci înseamnă mult mai mult”, a susţinut Duşa.

El a refuzat să facă mai multe precizări în legătură cu posibilul cost al unui astfel de avion.

„Nu s-a luat nicio decizie la nivelul ministerului, legat de sumă, şi nici de soluţia care va fi adoptată (…) Oricum, acest document privind realizarea capabilităţii de transport special va fi supus dezbaterii şi în CSAT. Deocamdată se analizează mai multe variante, când vom avea o variantă optimă vom preciza şi suma, dar suma va rezulta în urma unei licitaţii”, a mai spus Duşa.

Ministrul a afirmat că în cazul „capabilităţii de transport special”, care ar viza demnitarii, este vorba atât de avioane, cât şi de piloţi, personal tehnic, posibilităţi de transmisiuni sau posibilităţi de operare.

„Probabil că în Comisie s-au prezentat unele preţuri care sunt pe piaţă în momentul de faţă la diferite tipuri de avioane, deocamdată n-am stabilit nici tipul, nici felul în care realizăm această capabilitate. A vorbi de o sumă în acest moment este prematur”, a mai susţinut ministrul Apărării.

În luna august, Guvernul a aprobat prin ordonanţă de urgenţă achiziţionarea unei aeronave pentru înalţi demnitari, preşedintele Comisiei pentru apărare din Senat, Corneliu Dobriţoiu (PNL), precizând, recent, pentru MEDIAFAX, că suma totală necesară achiziţionării în leasing a aeronavei se ridică la 56 de milioane de euro.

La data adoptării ordonanţei, premierul Victor Ponta declara că Guvernul şi-a propus să achiziţioneze o aeronavă de 12 locuri pentru a fi folosită în deplasările oficiale de către preşedintele României, prim-ministru, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi miniştri.

Ponta preciza că România este singura ţară din UE care nu are aeronavă oficială, iar pentru astfel de zboruri este închiriată o aeronavă de dimensiuni mai mari de la Tarom. Ponta susţine că astfel costul deplasărilor oficiale este foarte mare, iar oricum, din această toamnă, aeronava respectivă va intra în reparaţii.

Preşedintele Traian Băsescu declara tot în august că şi-a anulat deplasarea la sesiunea la nivel înalt a Adunării Generale a ONU de la New York din „motive bugetare”.