Avionul de pasageri al companiei EgyptAir prăbuşit în luna mai ar fi fost doborât de explozia unei bombe

Avionul de pasageri al companiei EgyptAir prăbuşit în luna mai în Marea Mediterană, un incident soldat cu 66 de morţi, probabil a fost doborât de explozia unei bombe, afirmă surse din cadrul comisiei de anchetă, citate de ziarul La Repubblica.

15 dec. 2016, 14:25
Avionul de pasageri al companiei EgyptAir prăbuşit în luna mai ar fi fost doborât de explozia unei bombe

Avionul Airbus A320 al companiei EgyptAir, care efectua Cursa 804 – pe ruta Paris (Charles de Gaulle) / Cairo – s-a prăbuşit pe 19 mai în sud-estul Mării Mediterane, în largul insulei elene Karpathos. Cele 66 de persoane aflate la bord au murit. La bordul aeronavei erau 56 de pasageri şi zece membri ai echipajului. Este vorba de 30 de cetăţeni egipteni, de 15 francezi şi de cetăţeni din Marea Britanie, Belgia, Irak, Kuwait, Arabia Saudită, Sudan, Ciad, Portugalia, Algeria şi Canada.

Comisia de anchetă a depistat urme de explozibil pe corpurile pasagerilor, afirmă surse citate de cotidianul italian La Repubblica.

La câteva zile după incident, reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat doborârea avionului. „Un pasager irakian s-a aruncat în aer la bordul avionului companiei EgyptAir”, a informat atunci agenţia de ştiri AMAQ, afiliată reţelei teroriste Stat Islamic. Informaţiile au fost confirmate de surse islamiste citate de Centrul European pentru Studii Strategice şi Securitate (ESISC).

Oficiali din cadrul Administraţiei SUA şi din serviciile de securitate americane au stabilit că avionul de pasageri egiptean probabil a avut o bombă la bord. „Primele indicii par să confirme ipoteza unei bombe”, declarau oficiali din cadrul Administraţiei americane.

În toamna anului 2015, organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat prăbuşirea unui avion de pasageri rus în Egipt, un incident soldat cu 224 de morţi. Avionul Airbus A321 al companiei ruse Kogolimavia (Metrojet), care zbura pe ruta Sharm el-Sheikh – Sankt-Petersburg, s-a prăbuşit pe 31 octombrie în Peninsula Sinai, în nordul Egiptului. Incidentul aerian s-a soldat cu moartea celor 224 de persoane aflate la bord. Gruparea fundamentalistă Provincia Sinai, filiala egipteană a reţelei teroriste Stat Islamic, a revendicat doborârea avionului, informaţia fiind confirmată de Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie.