Avionul EgyptAir prăbuşit în Mediterană: Nave şi avioane caută corpurile celor 66 de pasageri

Căutările cutiilor negre ale aparatului au fost reluate duminică dimineața în Marea Mediterană, la trei zile după prăbușirea zborului MS804 al EgyptAir. Localizarea cutiilor cu datele de zbor pot ajuta la confirmarea uneia dintre cele două ipoteze, accident sau act terorist.

22 mai 2016, 11:16
Avionul EgyptAir prăbuşit în Mediterană: Nave şi avioane caută corpurile celor 66 de pasageri

Navele și avioanele scrutează marea între Creta și coasta de nord a Egiptului și caută, de asemenea, să recupereze corpurile celor 66 de ocupanți ai avionului, dintre care 30 de egipteni și 15 francezi.

Armata egipteană a publicat sâmbătă fotografii cu mici obiecte personale şi părţi din avion, dar înregistratorii de zbor, sau „cutiile negre”, nu au fost încă reperate. Balizele acestora nu vor emite semnal decât 4-5 săptămâni în apă, după care bateriile lor vor fi epuizate.

În așteptarea descoperirii lor, absența revendicării, dar mai ales emisia alertelor semnalând fum la bord și o defecțiune a sistemului comenzilor de zbor cu câteva minute înainte de căderea aparatului par să reabiliteze teza incidentului tehnic, informează Agerpres.

Până vineri seara, guvernul egiptean, dar la fel marea majoritate a experților chestionați de media, înclinau spre teza atentatului, la șase luni după explozia unei bombe la bordul unui avion cu turiști ruși care decolase dintr-o stațiune balneară egipteană. Acest atentat, care a dus la moartea a 224 de persoane, a fost revendicat doar câteva ore mai târziu de ramura egipteană a grupării Stat Islamic (SI).

Însă, acum, la mai mult de trei zile de la drama Paris-Cairo, nu există nicio revendicare.

Citeşte şi Avionul EgyptAir: Informaţia despre găsirea CUTIILOR NEGRE ale aparatului a fost infirmată

Un mesaj audio difuzat sâmbătă de purtătorul de cuvânt al SI nu a menționat drama. Experții nici nu se așteptau totuși: aceste mesaje sunt înregistrate cu zile, ba chiar cu săptămâni înainte de difuzare. Al-Furqan, media SI care l-a difuzat, nu transmite revendicări de atentat, care sunt de obicei făcute pe conturile de Twitter sau Telegram ale principalilor propagandiști ai SI.

AFP notează că ipoteza exploziei unei bombe, chiar dacă rămâne teoretic validă, a pierdut teren: pe 31 octombrie anul trecut, mica încărcătură care explodase la bordul charterului rus a provocat dezintegrarea instantanee a aparatului, dată fiind altitudinea de zbor, circa 11 km, din cauza depresurizării pe care breșa din fuselaj a cauzat-o. Or, Airbus-ul companiei EgyptAir zbura joi sensibil la aceeași altitudine când radarele i-au pierdut urma, câteva minute după alertele automatizate.

„Este prea curând pentru a emite orice judecată plecând de la o singură sursă de informații, precum mesajele” de alertă emise, a avertizat sâmbătă ministerul egiptean al Aviației civile. „Aceștia sunt indicatori care pot avea cauze diferite și deci trebuie analize mai profunde”, a adăugat el.

Citeşte şi Avionul EgyptAir: Ministerul Aviaţiei Civile confirmă găsirea unor rămăşiţe ale pasagerilor cursei egiptene

Franța a trimis o navă dotată cu echipamente de căutare a „cutiilor negre” care ar urma să ajungă în zonă duminică sau luni. Dar specialiștii au avertizat că aceste echipamente sunt ineficiente în a detecta și recupera cutiile negre dacă acestea sunt scufundate la mai mult de 2.000 de metri adâncime, ceea ce ar putea fi cazul în această zonă a Mediteranei. Ar trebui atunci să să recurgă la nave ale companiilor specializate.

„Este mult prea devreme pentru a interpreta și înțelege cauzele accidentului atât timp cât nu am găsit nici epava, nici înregistratorii de zbor”, a repetat sâmbătă la Paris purtătorul de cuvânt al Biroului de anchete și analize, care a trimis în Egipt trei anchetatori, alături de un expert al Airbus.

„Toate ipotezele sunt examinate și nicuna nu este privilegiată”, a arătat sâmbătă ministrul francez al Afacerilor externe, Jean-Marc Ayrault, după ce s-a întâlnit cu familiile victimelor.


loading...
Partenerii noștri