Avionul în care se află Edward Snowden a aterizat la Moscova

Avionul care a decolat din Hong Kong şi la bordul căruia se află fostul consultant NSA Edward Snowden a aterizat duminică după-amiază la Moscova, anunţă surse aeroportuare citate de AFP.

RomaniaTV.net
23 iun. 2013, 13:38
Avionul în care se află Edward Snowden a aterizat la Moscova

Edward Snowden, fostul consultant IT al NSA care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, intenţionează să ajungă în Venezuela via Havana, după escala de la Moscova, anunţă surse din cadrul companiei ruse Aeroflot.

Potrivit presei chineze, Edward Snowden, fostul consultant IT care a dezvăluit informaţii despre programele americane de interceptare a comunicaţiilor, a părăsit Hong Kong -ul duminică dimineaţă, la bordul unui avion al companiei Aeroflot cu destinaţia Moscova.

Conform site-ului WikiLeaks, fostul consultant IT al NSA este însoţit de „diplomaţi”, dar nu se ştie din ce ţară sunt aceştia. „Edward Snowden se îndreaptă spre un stat democratic pentru a cere azil politic. Este însoţit de diplomaţi şi de consilieri juridici ai WikiLeaks”, precizează site-ul fondat de Julian Assange.

Edward Snowden, în vârstă de 29 de ani, fugise în Hong Kong în mai, după ce a dezvăluit existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea datelor registrelor telefonice, începând din 2006, iar celălalt, Prism, vizând reţele de socializare.

Snowden a fost inculpat vineri, în Statele Unite, pentru acte de spionaj, iar justiţia americană a cerut autorităţilor din Hong Kong să îl aresteze.

SUA vor colabora cu ţările unde s-ar putea stabili Snowden

Justiţia americană va coopera cu ţările unde s-ar stabili Edward Snowden, a anunţat purtătorul de cuvânt al Departemtnului american al Justiţiei, citat de AFP.

„Am fost informaţi de autorităţile din Hong Kong despre plecarea domnului Snowden. Vom continua să discutăm despre acest subiect şi vom coopera cu ţările în care Snowden s-ar putea deplasa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Justiţiei, Nanda Chitre.