Avionul malaezian prăbuşit în Ucraina: Olandezii fac ANCHETĂ INTERNĂ asupra serviciilor secrete

Olandezii au deschis o anchetă cu privire la informaţiile serviciilor lor secrete despre avionul malaezian doborât deasupra Ucrainei.

06 ian. 2015, 19:29
Avionul malaezian prăbuşit în Ucraina: Olandezii fac ANCHETĂ INTERNĂ asupra serviciilor secrete

Ancheta urmăreşte să afle de ce informaţii dispuneau serviciile secrete olandeze în legătură cu securitatea spaţiului aerian din estul Ucrainei înainte de doborârea aparatului Boeing 777, posibil de către o rachetă trasă de separatiştii ucraineni, a informat Comisia pentru supervizarea serviciilor secrete olandeze (CTIVD) într-un comunicat.

Investigația CTIVD se înscrie în contextul mai larg al anchetei desfășurate de Biroul olandez pentru securitate (OVV) asupra cauzelor catastrofei aviatice, în cadrul căreia este analizată și decizia de a permite avioanelor de linie să zboare în acel moment pe deasupra estului Ucrainei.

Alte trei avioane de linie, două de tipul Boeing 777 și un Airbus 330, se aflau în apropierea Boeingului malaezian în momentul în care acesta a fost doborât, la o altitudine de circa 10.000 de metri.

Citeşte şi Zborul MH17: Anchetatorii ruşi afirmă că au probe despre implicarea unui avion militar ucrainean

Avionul Malaysia Airlines, care se deplasa pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbușit la 17 iulie în estul Ucrainei, zonă aflată în război. Cei 298 de pasageri aflați la bord, din care două treimi olandezi, și-au pierdut viața.

Olanda este statul care răspunde de procesul de identificare a victimelor, dar și de ancheta privind cauzele tragediei și de ancheta penală care trebuie să determine vinovații pentru producerea catastrofei.