Zborul MH17: Anchetatorii ruşi afirmă că au probe despre implicarea unui avion militar ucrainean

Anchetatorii ruși au afirmat miercuri că au obținut probe despre implicarea unui avion de vânătoare ucrainean în prăbușirea zborului MH17, al companiei Malaysia Airlines, doborât în estul Ucrainei, în luna iulie, relatează France Presse.

24 dec. 2014, 12:38
Zborul MH17: Anchetatorii ruşi afirmă că au probe despre implicarea unui avion militar ucrainean

„Anchetatorii au reușit să intre în contact ieri seara cu un militar ucrainean care confirmă că și-a părăsit de bună voie unitatea și a venit pe teritoriul rusesc”, scrie miercuri, într-un comunicat, Comitetul de anchetă, structură însărcinată cu principalele investigații în Rusia.

„Potrivit acestui martor, avionul de linie Boeing-777 al zborului MH17 ar putea să fi fost doborât în 17 iulie de un avion militar Su-25 al forțelor armate ucrainene, pilotat de căpitanul Voloșin”, adaugă comunicatul.

DESCOPERIRE ŞOCANTĂ la locul prăbuşirii avionului malaezian din Ucraina

Conform anchetatorilor, acest martor, care a fost supus examinării cu un detector de minciuni și care ar putea să fi fost plasat într-un program de protecție, a văzut avionul decolând de la o bază aeriană, unde staționa el însuși, în apropiere de Dnepropetrovsk, în estul Ucrainei.

El afirmă că a văzut aparatul dotat cu rachete aer-aer de tip R-60, în timp ce rebelii nu posedă aviație.

„Martorul a remarcat imediat că la întoarcerea avionului pe aerodrom, rachetele nu mai erau la locul lor și a auzit distinct cuvintele pilotului Voloșin către un alt militar: ‘El (avionul) s-a aflat în locul nepotrivit într-un moment nepotrivit'”, continuă Comitetul de anchetă, care se declară dispus să-și prezinte probele anchetatorilor internaționali.

Teorie şocantă: Dispariţia zborului MH370, plănuită de Rusia, pentru a declanşa Al Treilea Război Mondial

Zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines, care asigura legătura Amsterdam-Kuala Lumpur, s-a prăbușit la 17 iulie în estul Ucrainei. Cei 298 de ocupanți ai săi, dintre care două treimi olandezi, și-au pierdut viața.

Ucraina și SUA afirmă că aparatul a fost doborât de o rachetă sol-aer, furnizată separatiștilor proruși de Moscova, ceea ce Rusia dezminte și atribuie forțelor ucrainene responsabilitatea atacului.

Într-un prim raport de anchetă, publicat în septembrie, anchetatorii internaționali au estimat că Boeing-ul 777 a fost perforat în zbor de „proiectile de înaltă energie”, fără să confirme până în prezent ipoteza unei rachete. Un raport final este așteptat în vara anului 2015.