Avionul rusesc gigant care a speriat agenții CIA. Americanii l-au numit ”monstrul caspian”

Giganticul avion Ekranoplan a reprezentat un tip complet nou de vehicul, atunci când a alunecat pe Marea Caspică în 1966, el fiind conceput pe vremea Uniunii Sovietice.
Mircea Filipescu
16 mart. 2024, 13:19
Avionul rusesc gigant care a speriat agenții CIA. Americanii l-au numit ”monstrul caspian”

Monstrul Mării Caspice putea zbura cu 650 de kilometri pe oră, putea trece inofensiv peste minele antinavă și zbura prea jos pentru ca majoritatea radarelor să îl poată observa. Un analist a declarat pentru Science Channel: „Sovieticii ar putea invada San Francisco în trei ore și nu am ști că sunt acolo până când vor sosi”.

Și avionul hovercraft a devenit și mai înfricoșător. După ce o eroare a pilotului a făcut ca monstrul inițial să se prăbușească și să se scufunde în Marea Caspică în 1980 (unde se spune că se află și astăzi), un Ekranoplan din 1987 numit Lun (foto) a devenit complet Thunderbirds, cu șase rachete Moskit cu capacitate nucleară montate de-a lungul coloanei vertebrale.

În primele fotografii de spionaj, o ”fiară” enormă s-a ridicat din Marea Caspică, un monstru de metal împânzit cu motoare cu reacție și împroșcând un jet puternic de apă în spatele ei. Statele Unite l-au numit Monstrul Mării Caspice, iar asta nu era departe de adevăr.

La mijlocul anilor 1960, sovieticii testau ceva pe care l-au numit ekranoplan, care este în esență un aeroglisor. Este un hibrid dintre o barcă și un avion (care se numește în general un vehicul cu efecte la sol), plutind pe apă, dar cu aripi pentru a oferi portare.

Citește și: Putin promite răzbunare Ucrainei, după atacurile asupra Rusiei chiar în ziua votului: ”Aceste atacuri nu rămân și nici nu vor rămâne nepedepsite”

În viteză, se îndreaptă până la 20 de metri deasupra suprafeței oceanului. Ideea era că el acționa ca un transportor de mare viteză, putând livra echipamente pe distanțe lungi la viteza avionului, dar cu o capacitate și o eficiență a consumului mult mai mari decât orice avion de marfă.

Ekranoplanul KM era imens: o anvergură a aripilor de 37 de metri, peste 90 de metri lungime, cântărind 550 de tone. Avea zece motoare cu reacție. Americanii au crezut că KM înseamnă Kaspian Monster (traducerea este mai aproape de „navă planificată”), iar porecla a rămas. Imaginile acestei fiare care trece prin încercări pe mare sunt cu adevărat uimitoare.

Când agenții CIA au observat pentru prima dată vehiculul misterios în imaginile din satelit, s-a spus că au fost atât de înspăimântați încât s-a pus la cale un plan de a fixa o cameră pe o „pasăre” controlată prin radio pentru a obține fotografii mai detaliate. Dar planul a eșuat.

KM-ul nu a fost niciodată pus în producția de serie – această generație de ekranoplan a suferit probleme de stabilitate. Cu toate acestea, un alt ekranoplan, puțin mai mic, a lucrat în armata sovietică. Lun a fost construit la sfârșitul anilor 80. Deși mai mic decât KM și cu doar opt motoare cu reacție, avea o anvergură mai mare a aripilor (ajutând la problemele de stabilitate) și era cu siguranță mai rău.

Lun transporta șase lansatoare de rachete ghidate. A fost construit doar unul, MD-160, și a fost în serviciu până la mijlocul anilor 1990, scrie Gizmodo. Astăzi, MD-160 se află pe un doc uscat din Kaspiysk, cu posibile planuri de restaurare.

Citește și: Rusia anunță că a ucis 349 de mercenari români în Ucraina. Reacția MAE

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri