Avocatul Cristian Ene, avertisment despre AMENZI: „Ordonanţele sunt în vigoare, pot produce în continuare sancţiuni”

Decizia CCR privind neconstituționalitatea amenzilor aplicate de polițiști în stare de urgență a provocat un val de bucurie în rândul românilor, dar specialiştii avertizează că sancţiunile pot fi aplicate în continuare. Avocatul Cristian Ene avertizează că ordonanțele sunt în vigoare și pot produce în continuare sancțiuni.

RomaniaTV.net
07 mai 2020, 12:47
Avocatul Cristian Ene, avertisment despre AMENZI: „Ordonanţele sunt în vigoare, pot produce în continuare sancţiuni”

„Ordonanţele sunt în vigoare, ele pot produce în continuare sancţiuni. Nici vorbă la acest moment să nu aplici acea ordonanţă. Nu există o terminologie generală să spună că, după apariţia deciziei CCR, toate amenzile date în perioada stării de urgenţă sunt neplătibile. Dacă statul va înţelege să ierte contravenienţii, poate emite o lege de amnistie fiscală, lege ce poate fi atacată la CCR”, a declarat avocatul Cristian Ene.

Avocatul explică şi ce poot face cei ce au fost deja amendaţi în baza ordonanţei sancţionate de CCR.

„Dacă ei aleg să nu facă plângere împotriva procesului verbal de sancţionare a lor, procesul verbal devine titlu executoriu şi suma menţionată în procesul verbal se consideră datorie către stat, va începe a fi executată. Doar judecătorul poate dispune anularea, pentru nelegalitate sau netemeinicie. Judecătorul poate diminua amenda sau aplica un avertisment”, spune juristul.

Citeşte şi: Judecătorul Cristi Danileţ: Şi totuşi o hotărâre a CCR ar putea fi revizuită