Judecătorul Cristi Danileţ: Şi totuşi o hotărâre a CCR ar putea fi revizuită

Publicat: Joi, 07 Mai 2020 14:21 // Actualizat: Joi, 07 Mai 2020 14:21 // Sursa: romaniatv.net

Judecătorul Cristi Dănileț afirmă într-un articol pe blog că există o calde de revizuire a deciziilor Curții Constituționale.

"Într-un comunicat de presă de astăzi, CCR afirmă că hotărârile sale nu pot fi revizuite – asta apropo de critica adusă de Președintele statului față de decizia CCR găsită ca fiind contrară drepturilor omului de către CEDO în cazul Kovesi. Eu zic că trebuie să ne asumăm greșelile și să le îndreptăm. Și există o cale. Iat-o:

– art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte”;

– art. 509 alin. (1) C.proc.civ „Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă”.

Să ne amintim că ministrul justiției a propus revocarea șefului DNA. Președintele statului a refuzat. Guvernul a contestat la CCR. CCR a spus că Kovesi trebuie dată afară dacă așa vrea ministrul, iar Președintele trebuie să execute asta, actul său neputând fi apoi cenzurat în justiție. De abia apoi Președintele a semnat revocarea. Or, CEDO a spus ieri că au fost încălcate drepturile lui Kovesi. CCR are ocazia să îndrepte situația, reconsiderându-și practica. Asta pentru că ceea ce spune CEDO e obligatoriu pentru CCR, conform art. 11 și 20 din Constituție.

Apropo, avem un exemplu: anul trecut CC Moldova a dat niște decizii, apoi a recunoscut  că a greșit, și-a revizuit hotărârile după care judecătorii și-au dat demisia", a scris Cristi Danileţ pe blog.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
CCR Cristi Danileţ Laura Codruţa Kovesi
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8341
RON
05 Aug
noapte 17 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H