Avocatul din Iaşi care a spulberat un pieton avea o alcoolemie de 2,80 la mie

Procurorii au primit rezultatele probelor de sânge în cazul avocatului Iulian Gafon, arestat pentru mai multe infracţiuni rutiere. Deşi avea permisul suspendat şi era sub influenţa alcoolului, avocatul s-a urcat la volan şi spulberat un pieton aflat pe trotuar. Acesta avea o alcoolemie de 2,8o la mie.

04 oct. 2016, 06:41
Avocatul din Iaşi care a spulberat un pieton avea o alcoolemie de 2,80 la mie

Institutul de Medicină Legală din Iaşi a calculat alcoolemia în cazul celor două probe de sânge prelevate în noaptea accidentului de la avoca­tul ieşean Iulian Gafon. Rezultatele au ajuns deja la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi au fost ataşate la dosarul de urmărire penală ca probe, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Potrivit reprezentanţilor acestei instituţii, prima probă de sânge a relevat o concentraţie alcoolică în sânge de 2,80 la mie, în timp ce a doua valoare a fost de 2,60 la mie. Valorile întăresc ideea conform căreia, de cele mai multe ori, rezultatele alcoolemiei au valori numerice aproximativ duble cu cele relevate de etilotest. În cazul lui Iulian Gafon, rezultatul relevat de aparatul Drager a fost de 1,23 mg/l în aerul pur expirat.

Un aspect important în cazul avocatului ieşean este că acesta a fost identificat de Poliţie la aproximativ o oră şi jumătate de la momentul producerii accidentului. Este imposibil de calculat, având în vedere că Gafon nu a dat declaraţii în faţa procurorului, dacă alcoolemia în cazul său era în urcare sau în coborâre în momentul în care a făcut accidentul, deşi, cel mai probabil, în momentul impactului aceasta a fost mai mare.

Potrivit unor teste puse la dispoziţie de site-uri specializate, o al­coolemie de 2,80 poate reieşi unui bărbat de aproximtiv 30 de ani şi cu o greutate de 80-90 de kilograme atunci când cel testat a băut în ulti­mele ore aproximativ jumătate de litru de băuturi spirtoase cu concentraţie alcoolică de aproximativ 40%. Calculul este pur orientativ, având în vedere că valoarea alcoolemiei de­pinde de foarte mulţi factori.

Alcoolemia este doar una dintre probleme lui Iulian Gafon, aflat acum în arest preventiv după ce şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a decis că se impune în­carcerarea. El mai este cercetat pentru ucidere din culpă, conducere cu permisul suspendat şi părăsirea locului accidentului. De asemenea, mai este acuzat de o infracţiune de conducere sub influenţa alcoolului, după ce, în luna iunie, a fost prins conducând cu o alcoolemie de 2,25 la mie. Atunci i s-a suspendat şi permisul de conducere în vederea anulării. În scurt timp, este de aşteptat ca procurorii ieşeni să finalizeze dosarul în cazul avocatului şi ca acesta să fie trimis în judecată.

Deşi avea permisul suspendat din cauza alcoolului, în urmă cu o lună, Iulian Gafon s-a urcat la volan în stare de ebrietate iar pe şoseaua Nicolina, în apropiere de Belvedere, a pierdut controlul maşinii şi a spulberat un bărbat de 57 de ani ce aş­tepta pe trotuar pentru a traversa strada, după care a fugit de la locul accidentului.

Citeşte şi Preot cu alcoolemie de 2,40 la sută, arestat preventiv după ce a făcut accident şi a fugit de la locul faptei