Curtea de Apel Alba Iulia amână decizia în procesul Augustin Lazăr vs. Tudorel Toader pentru 21 martie

Curtea de Apel Alba Iulia a respins, marți, ca inadmisibile cele trei cereri de intervenţie accesorie formulate în dosarul în care Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcţia de procuror general şi a amânat pentru 21 mai discutarea excepției privind lipsa de interes, după pensionarea lui Augustin Lazăr.

RomaniaTV.net
23 apr. 2019, 09:23
Curtea de Apel Alba Iulia amână decizia în procesul Augustin Lazăr vs. Tudorel Toader pentru 21 martie

Avocatul lui Augustin Lazăr a cerut, marți, încetarea procesului în care procurorul general contestă propunerea de revocare din funcţie, motivând că a încetat calitatea clientului său, prin pensionare. 

„În dosarul Lazăr vs Ministerul Justiției, la termenul de judecată de azi (marți – n.r.) s-au dezbatut cele trei cereri de intervenție accesorie formulate în cauză. Instanța a rămas în pronunțare pe admisibilitatea cererilor și pe excepția lipsei de interes a cererilor și a cauzei invocată de aparătorul lui Augustin Lazăr, în condițiile publicării în Monitorul Oficial a decretului de eliberare din funcție prin pensionare a domnului Augustin Lazăr”, a precizat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, la sfârşitul lunii ianuarie, că procesul prin care procurorul general Augustin Lazăr a contestat propunerea de revocare din funcţie înaintată de Ministrul Justiţiei se va judeca la Curtea de Apel din Alba Iulia. Asta după ce, în noiembrie 2018, reprezentantul Ministerului Justiţiei a cerut ca procesul să fie judecat la Curtea de Apel Bucureşti, invocând excepţia necompetenţei teritoriale, în timp ce avocatul lui Augustin Lazăr a cerut ca procesul să fie judecat în continuare la Curtea de Apel Alba Iulia, invocând faptul că procurorul general are acolo domiciliul.

Atunci, Curtea de Apel Alba Iulia a admis excepţia privind necompetenţa teritorială, astfel că procesul urma să continue la Curtea de Apel Bucureşti.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat de mai multe ori pe Augustin Lazăr că trage de timp cu procesul în care a contestat revocarea, pentru a-i expira mandatul de procuror general.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie 2018. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader

Tudorel Toader spunea, la o dezbatere din CSM, privind revocarea lui Augustin Lazăr, că unul dintre motivele declanşării acestei proceduri este şi cel privind protocolul din 2016, semnat de procurorul general. Toader spunea că e inadmisibil acest lucru, întrucât iniţial Lazăr dezaproba protocoalele.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr declara că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu şi că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.