Avocatul Poporului a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la modificarea Legii referendumului

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 15/2016 pentru modificarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, potrivit unui comunicat al AP.

19 mai 2016, 16:34
Avocatul Poporului a sesizat CCR cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la modificarea Legii referendumului

Conform sursei citate, această OUG, care a fost adoptată pe 11 mai şi publicată în Monitorul Oficial pe 12 mai, are ca obiect completarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în sensul de a permite organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripţie şi ştampile electorale.

Avocatul Poporului precizează că această OUG este de natură să aducă atingere prevederilor articolului 115, alineatul 4 din Constituţie, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

În legătură cu motivele invocate de Guvern în nota de fundamentare şi expunerea de motive, Avocatul Poporului spune că a remarcat că, în realitate, două autorităţi publice locale au stabilit prin hotărâri emise de consilii locale (acte administrative) ca desfăşurarea unor referendumuri locale să aibă loc în aceeaşi zi cu data stabilită pentru desfăşurarea alegerilor locale, 5 iunie, în condiţiile în care Legea 3/2000 nu conţinea prevederi care să permită organizarea concomitentă a două tipuri distincte de scrutine.

Citeşte şi: Alina Gorghiu îi cere demisia lui Ciorbea: „Îşi plăteste birurile către PSD mult mai conştiincios decât datoria la stat”

„În fapt, Avocatul Poporului a apreciat că justificarea adoptării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 15/2016 ţine de oportunitate, or oportunitatea nu satisface exigenţele art. 115 alin. (4) din Constituţie, întrucât aceasta este prin definiţie de natură subiectivă şi nu are, în mod necesar şi univoc, caracter obiectiv, ci poate da expresie şi unor factori subiectivi”, se spune în comunicat.

Avocatul Poporului mai afirmă că OUG încalcă prevederile articolului 147, alineatul 4 din Constituţie, în condiţiile în care legiuitorul delegat a nesocotit considerentele Deciziei 334/2013 a Curţii Constituţionale, aspect de natură să pună în discuţie respectarea principiului loialităţii constituţionale care impune ca adoptarea actelor normative să aibă loc cu respectarea rolului CCR şi a deciziilor pronunţate de aceasta.

„Prin decizia menţionată, instanţa de contencios constituţional a constatat că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Or, în situaţia de faţă, Guvernul a adoptat un act normativ în materie referendară fără a ţine cont de cele statuate de instanţa de contencios constituţional în considerentele Deciziei nr. 334/2013, Ordonanţa de urgenţă nr. 15/2016 fiind adoptată chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale”, precizează Avocatul Poporului.