Avocatul Poporului anchetează posibile abuzuri asupra minorilor din Centrul de plasament Azur

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va efectua o anchetă privind posibile abuzuri asupra minorilor din Centrul de plasament Azur, după ce un adolescent instituționalizat a reclamat că o educatoare a întreținut relații sexuale cu acesta.

27 feb. 2017, 14:16
Avocatul Poporului anchetează posibile abuzuri asupra minorilor din Centrul de plasament Azur

Potrivit unui comunicat de presă, ancheta vizează posibila încălcare a articolului 49 din Constituția României privind protecția copiilor și a tinerilor.

„Postul local de știri TV Nova Făgăraș a prezentat, în 17 februarie 2017, un reportaj, intitulat „Abuzați în centrul Azur”, din care rezulta că o educatoare este cercetată pentru întreținerea de relații sexuale cu un minor din acest centru de plasament. Din relatările presei locale rezultă că instituția se află în plină anchetă penală în această perioadă, după ce un adolescent instituționalizat, în vârstă de 17 ani, a sesizat conducerea, în luna ianuarie, că o educatoare în vârstă de 41 de ani i-ar fi făcut avansuri sexuale, care între timp s-au și concretizat, undeva la sfârșitul anului. Femeia și-a dat demisia din funcția de educator pe care o deținea în Centrul de Servicii Sociale, negând toate insinuările și motivând că oricum avea de gând să plece, din cauza unor probleme personale”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Conform sursei citate, femeia ar fi făcut avansuri și altor adolescenți. „Inițial adolescentul și-a retractat acuzele doar în urma discuției pe care a avut-o cu directorul Centrului, în fața acestuia, nu și în fața anchetatorilor. Mai mult, după ce au fost audiați mai mulți copii din centru, s-a aflat că femeia ar fi făcut avansuri și altor adolescenți. Cel puțin doi tineri, de 15 ani, din centrul de plasament ar fi fost în această situație stânjenitoare, după cum au declarat aceștia”, se mai precizează în comunicat.