Avocatul Poporului ar putea ataca la CCR o parte dintre cele 25 de ordonanţe adoptate de Guvern: „Este o abatere gravă”

Avocatul Poporului consideră că adoptarea a 25 de ordonanţe de urgenţă într-o singură zi reprezintă o "gravă abatere" de la normele Constituţiei pe motiv că Guvernul s-a substituit Parlamentului. Renate Weber a anunţat că îşi rezervă dreptul de a ataca la Curtea Constituţională ordonanţele adoptate de Executiv în şedinţa de marţi.

RomaniaTV.net
05 feb. 2020, 09:21
Avocatul Poporului ar putea ataca la CCR o parte dintre cele 25 de ordonanţe adoptate de Guvern: „Este o abatere gravă”

Weber a precizat că decizia Guvernului de adopta 25 de ordonanţe într-o singură zi este "fără precedent".

"Adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului", a anunţat Avocatul Poporului, într-un comunicat.

Citeşte şi: Renate Weber: "Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, când încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?"

Avocatul Poporului a explicat că, la momentul adoptării, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând a fi votate de "unica autoritate legiuitoare a țării", așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, Renate Weber a mai menţionat că în acest caz "au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență".

"Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale", a anunţat Avocatul Poporului. 

Guvernul Orban a adoptat în şedinţa de marţi seara nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că Avocatul Poporului "nu are inhibiții" și că ar putea ataca la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență adoptate de Executiv în ședința de marți, printre care cea referitoare la organizarea alegerilor parlamentare, conform Hotnews.

Citeşte şi: Avocatul Poporului, despre legea care elimină pensiile speciale. "Sunt motive multiple de neconstituţionalitate"

Weber a precizat că decizia Guvernului de adopta 25 de ordonanţe într-o singură zi este „fără precedent”.

„Adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”, a anunţat Avocatul Poporului, într-un comunicat.

Citeşte şi: Renate Weber: „Nu se poate aşa ceva! Cum să avem un stat de drept, când încălcăm cu bună ştiinţă prevederi ale Constituţiei?”

Avocatul Poporului a explicat că, la momentul adoptării, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând a fi votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție. De asemenea, Renate Weber a mai menţionat că în acest caz „au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență”.

„Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, a anunţat Avocatul Poporului. 

Guvernul Orban a adoptat în şedinţa de marţi seara nu mai puţin de 25 de ordonanţe de urgenţă. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că Avocatul Poporului „nu are inhibiții” și că ar putea ataca la Curtea Constituțională ordonanțele de urgență adoptate de Executiv în ședința de marți, printre care cea referitoare la organizarea alegerilor parlamentare, conform Hotnews.

Citeşte şi: Avocatul Poporului, despre legea care elimină pensiile speciale. „Sunt motive multiple de neconstituţionalitate”