Avocatul Poporului ATACĂ la CCR Legea privind stocarea datelor cu caracter personal

Avocatul Poporului atacă la CCR Legea pentru modificarea OUG 111/2011, privind comunicaţiile electronice, care prevede că utilizatorii de cartele telefonice pre-pay nu mai pot cumpăra sau folosi astfel de cartele fără furnizarea datelor personale, iar utilizatorii de reţele publice de internet wi-fi îi vor înregistra pentru utilizare, cu furnizarea datelor personale.

09 iul. 2014, 09:43
Avocatul Poporului ATACĂ la CCR Legea privind stocarea datelor cu caracter personal

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu o obiecţie de neconstituţionalitate legea privind comunicaţiile electronice pe motiv că aceasta contravine unor prevederi constituţionale.

Potrivit unui comunicat al AP, legea pentru modificarea şi completarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şi principiului proporţionalităţii.

Soluţia legislativă referitoare la obligaţia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de şase luni de la data reţinerii acestora este afectată de un viciu de constituţionalitate din perspectiva unei decizii a Curţii Constituţionale din 2009, susţin reprezentanţii AP.

CITEȘTE ȘI Cartele pre-pay doar cu BULETIN. Deputaţii au adoptat legea privind vânzarea cartelelor pre-plătite

De asemenea, instituţia subliniază că legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar.

CITEȘTE ȘI ONG-urile cer sesizarea CCR privind legea comunicaţiilor electronice

În acest sens, se mai arată în comunicat, se consideră că legea criticată nu prevede garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.

Legea, adoptată de Parlament la data de 2 iulie, se află la promulgare, la preşedintele Traian Băsescu.

CITEŞTE ŞI Legea BIG BROTHER privind reţinerea datelor abonaţilor, declarată NECONSTITUŢIONALĂ