Avocatul Poporului e de acord cu ideea ca ordonanţele de urgenţă să poată fi atacate în contencios şi de către alte autorităţi

Avocatul Poporului a transmis, vineri, că este de acord cu ideea ca ordonanţele de urgenţă ale Guvernului să poată fi atacate în contencios constituţional şi de către alte autorităţi. Victor Ciorbea a transmis că o astfel de posibilitate ar întări ”funcţionarea democratică a instituţiilor şi implicit consolidarea statului de drept”.

RomaniaTV.net
12 apr. 2019, 11:22
Avocatul Poporului e de acord cu ideea ca ordonanţele de urgenţă să poată fi atacate în contencios şi de către alte autorităţi

”Atât domnul Traian Băsescu, fost preşedinte al României, cât şi domnul Klaus Iohanis, preşedintele României, dar şi unii reprezentanţi ai administraţiei locale, au lansat, în ultimul timp, ideea, ca atribuţia de control de constituţionalitate a ordonanţelor de urgenţă să fie atribuită şi altor instituţii. O spun cu fermitate, întotdeauna am militat şi în continuare militez în favoarea unei asemenea posibilităţi, care nu ar face decât să întărească funcţionarea democratică a instituţiilor şi implicit consolidarea statului de drept. Deşi această idee a fost adusă spre dezbatere abia acum, eu am exprimat-o încă de la preluarea funcţiei de Avocat al Poporului, mărturie stând numeroasele declaraţii şi interviuri în acest sens. Desigur, pentru a putea fi pusă în aplicare, este necesară modificarea Constituţiei”, a transmis, vineri, Victor Ciorbea.

Acesta a adăugat că sunt false afirmaţiile potrivit cărora nu se implică în atacarea ordonanţelor.

”În spaţiul public au mai apărut şi aserţiuni, lansate pe unele portale media, referitoare la faptul că nu atac ordonanţele de urgenţă, ba chiar că nu aş fi atacat celebra OUG nr. 13/2017. Această din urmă aserţiune este totalmente falsă, cât şi vădit răuvoitoare. Avocatul Poporului a ridicat excepţia de neconstituţionalitate a OUG în cauză, excepţie care a fost respinsă întrucât a devenit ulterior inadmisibilă, ca urmare a abrogării ordonanţei de către Guvern”, a mai transmis avocatul Poporului.