Avocatul Poporului, Renate Weber, anchetează fenomenul testării virginității la cerere: „Așa ceva este odios”

Avocatul Poporului, Renate Weber, se implică direct în oprirea fenomenului testelor de virginitate cerute adolescentelor de către familie.

06 iul. 2022, 17:48
Avocatul Poporului, Renate Weber, anchetează fenomenul testării virginității la cerere: „Așa ceva este odios”

În acest sens,  Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat că a cerut o evaluare legislativă, pentru a vedea în ce măsură medicii pot refuza astfel de cereri.

Fenomenul testării virginității la cerere urmează să fie anchetat de Avocatul Poporului,  Renate Weber

Avocatul Poporului a luat această decizie după ce în spațiul public au apărut mai multe cazuri al unor părinți care și-au dus fetițele adolescente în laboratoare de medicină legală, pentru a primi o confirmare din partea unui legist că fetițele lor nu și-au început viața sexuală.

Citește și: Gabriela Firea reacţionează după ce testele de virginitate au fost interzise de INML. „Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional”

„Așa ceva este odios, pentru că este o încălcare flagrantă a drepturilor și libertăților, a acelei adolescente, a acelui copil. E odios că s-au făcut. Până acum, nici nu ne mai gândeam la asta. Noroc a ieșit public povestea aceasta.

Noi acum avem o sesizare din oficiu pe baza a ceea ce am văzut în presă și vrem să vedem mai întâi cadrul legal, adică de unde pleacă această posibilitate a medicilor de a face astfel de teste. Și spun medicii, nu doar medicii legiști. Și explic imediat de ce.

Deci vrem să vedem că legea nu este prea vagă (…) Dacă e așa, legea aceea, vă spun de pe acum, o vom trimite la Curtea Constituțională, că am mai făcut astfel de de sesizări” a spus Avocatul Poporului, Renate Weber la ProTV.

Mai mult decât atât, Avocatul Poporului atrage atenția că în lipsa unor reglementări clare, fenomenul certificatelor de virginitate la cerere s-ar putea muta în sistemul medical privat, unde nu ar mai putea fi oprit.

„Pe de altă parte, de ce nu mă refer doar la medicii legiști? Pentru că IML-ul văd că a anunțat că a stopat orice fel de astfel de teste. Slavă Domnului, măcar în ceasul al treisprezecelea, ca al doisprezecelea deja a trecut.

Dar știți că s-ar putea ca la niște clinici private, contra cost, să spui că faci un anume tip de control, și în realitate să fie altceva. De aia vreau să ne uităm foarte atent pe cadrul legal. Așa ceva să nu fie posibil nici în sistemul public, nici în sistemul privat, pentru că este o încălcare oribilă a demnității acelor copii”.

Renate Weber a precizat că oficial, Avocatul Poporului nu a primit petiții pe această temă.

100 adolescente testate într-un singur an de părinții care voiau să afle dacă fetele lor sunt virgine

Acum o lună, Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF) a lansat o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate.

Citește și: Testele de virginitate au fost interzise în România. Anunțul oficial din partea INML

În 2019, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste. Aceste teste sunt realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele. În prezent, există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi.


loading...