Gabriela Firea reacţionează după ce testele de virginitate au fost interzise de INML. „Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional”

Gabriela Firea, ministrul Familiei, a declarat, joi, că salută decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri testarea virginităţii tinerelor, la cererea familiei. Fostul primar general a afirmat că această practică este "de neacceptat" deoarece este vorba despre un "abuz fizic şi emoţional".

16 iun. 2022, 14:55
Gabriela Firea reacţionează după ce testele de virginitate au fost interzise de INML. „Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional”

Ministrul Familiei susţine că testele de virginitate reprezintă o formă de discriminare.

„Mă bucură decizia Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” de a opri practica testării virginităţii tinerelor, la cererea familiei! Era de neacceptat acest abuz fizic şi emoţional, până la urmă o formă de discriminare de gen. Prin dispoziţia prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici”, a fost interzisă testarea virginităţii la cerere şi eliberarea unor certificate privind „integritatea” unei tinere. Sigur că vor exista în continuare controale medicale de specialitate acolo unde există suspiciunile unui viol, dar doar la solicitarea instituţiilor abilitate”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Citeşte şi: Testele de virginitate au fost interzise în România. Anunțul oficial din partea INML

De asemenea, Firea a amintit că la discuţiile purtate săptămâna trecută l-a asigurat pe profesorul Cristian Curcă că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, va sprijini orice decizie care apără drepturile femeilor şi a tinerelor din România.

„Am susţinut de la început şi demersurile organizaţiilor care militează pentru drepturile femeilor. Cu reprezentantele de la Centrul Filia am dezbătut subiectul şi la ultima întâlnire pe tema egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi”, mai spune Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a mai punctat că acum, e important ca şi celelalte servicii de medicină legală din ţară să ţină cont de hotărârea Consiliului Superior de Medicină Legală, din februarie 2022, şi să elimine aceste teste din practica de zi cu zi.

„Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut guvernelor, încă de acum zece ani, să fie oprită această practică. ONU şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au semnat, în 2018, o declaraţie comună prin care condamnă aceste practici, iar în Franţa şi Marea Britanie testările au fost deja interzise”, a mai menţionat Firea.

Potrivit News.ro, Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor lansează luni o campanie naţională de eliminare a testelor de virginitate. Cei de la VIF trag un semnal de alarmă legat de existenţa acestui tip de testare medico-legală despre care spun că este abuzivă şi traumatizantă. Campania se numeşte #DeNetestat şi îşi propune să elimine definitiv din legislaţie, cu ajutorul unei petiţii, aceste teste. Petiţia poate fi semnată pe campaniamea.declic.ro

Cu toate că Organizaţia Mondială a Sănătăţii condamnă testarea virginităţii pentru că este o încălcare a drepturilor omului şi susţine că procedura nu poate demonstra virginitatea unei persoane, această practică încă există în România, au afirmat iniţiatorii proiectului.

Încă există tinere care, forţate de părinţi, trebuie să-şi demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical. Metoda, care mai este numită şi „examenul cu două degete” este folosită şi în cazul unor anchete penale, însă nu este relevantă medical nici în aceste situaţii, susţin cei care au început campania. Aceasta are drept componentă şi un clip impresionant realizat de regizorul Iulia Rugină.

Citeşte şi: Testul de virginitate și procedura de himenoplastie vor fi interzise! Mărturiile cutremurătoare ale victimelor: „A fost umilitor și traumatizant. Doar așa puteam fi primită în societate”