Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul fetiţei violate într-un centru de plasament la Cluj

Avocatul Poporului (AP) s-a autosesizat în cazul fetiţei de 11 ani, violată de un angajat al centrului de plasament în care locuia, demarând o anchetă la centru, dar şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, a declarat adjunctul AP, Ionel Oprea.

RomaniaTV.net
11 oct. 2013, 14:46
Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul fetiţei violate într-un centru de plasament la Cluj

Adjunctul Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor şi persoanelor cu handicap, Ionel Oprea, a precizat că instituţia s-a autosesizat şi a demarat o anchetă la centrul în care locuieşte minora, dar şi la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj, din cauza „declaraţiilor iresponsabile” ale directorului acestei instituţii, Daniel Tămaş, fără a împiedica însă desfăşurarea anchetelor demarate de celelalte instituţii implicate.

Domnul director nu are cunoştinţe elementare de drept. Nu ar trebui să fie jurist pentru a ocupa această funcţie, dar ar trebui să cunoască legi care au legătură cu activitatea dumnealui. Sunt indignat de modul în care a înţeles domnul director această faptă. În prima apariţie a spus că această relaţie este una «liber consimţită», însa nu trebuie cunoştinţe de drept ca să înţelegi că nu poate fi vorba de o relaţie şi consimţământul nu îşi are rostul când vorbim de minori. Toată lumea ştie că sexul cu minori constituie faptă penală„, a declarat Ionel Oprea.

Citeşte şi Minoră abandonată, abuzată sexual de părintele social

El a precizat că directorul DGASPC Cluj a revenit cu o a doua declaraţie, în care, încercând să o explice pe prima, a gafat şi mai mult.

A spus că s-a referit la faptul că fata nu a fost agresată fizic. (…) Este imposibil să gândeşti aşa ceva. Nu ştiu ce înţelege prin viol, dar el este o agresiune fizică şi psihică. Vom cere analizarea cu atenţie şi a modului de încadrare a personalului care lucrează în astfel de instituţii„, a mai spus Oprea.

Citeşte şi Avocatul Poporului a cerut anchetă în cazul evacuării romilor din Eforie Sud

Un bărbat de 32 de ani, angajat ca părinte social într-o casă de tip familial din Turda, judeţul Cluj, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale cu o fetiţă de 11 ani din centru, cu acordul acesteia, şi ar fi făcut un film şi poze indecente.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, Adriana Vornicu, a declarat că poliţiştii au fost sesizaţi despre caz la începutul lunii octombrie.

În 2 octombrie, Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că în municipiul Turda un bărbat în vârstă de 32 de ani a întreţinut raporturi sexuale cu o minoră. Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au stabilit că cele sesizate se confirmă. În urma cercetărilor efectuate, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi o zi mai târziu a fost prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, iar instanţa a emis pe numele acestuia mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor„, a spus Vornicu.

Directorul casei familiale private „Lucas” din Turda, Daniela Constantinescu, a declarat că bărbatul, care era angajat al instituţiei, a fost reclamat la Poliţie după ce într-un calculator au fost găsite mai multe poze indecente făcute de către acesta unei fetiţe din centru.

În 2 octombrie a fost sesizată Poliţia după ce s-au descoperit într-un calculator mai multe fotografii indecente făcute de angajatul nostru unei minore. Am predat probele la Poliţie şi am sesizat şi Direcţia Judeţeană de Protecţie a Copilului Cluj. Nu ştiu nimic despre faptul că angajatul nostru ar fi întreţinut relaţii sexuale cu minora, aşteptăm concluziile oficiale ale anchetei Poliţiei. Am dus fata şi la IML, dar nu avem un rezultat al cercetărilor. Bărbatul are 32 de ani şi a fost angajat din aprilie 2012 în centrul nostru ca asistent social. În centru sunt internaţi, în total, opt copii„, a spus Constantinescu.

Potrivit acesteia, imediat după incident, copila a fost consiliată psihologic, iar bărbatului i-a fost suspendat contractul de muncă, urmând ca, în cazul în care instanţa va emite o sentinţă definitivă şi irevocabilă de condamnare, să-i fie desfăcut contractul de muncă.

Directorul Direcţiei Judeţene de Protecţie a Copilului Cluj, Daniel Tămaş, a declarat, la rândul său, că instituţia pe care o conduce a iniţiat consilierea psihologică a fetei, în condiţiile în care raportul sexual ar fi avut loc „cu consimţământul acesteia”.

Trauma este evidentă şi adâncă, pentru că vorbim de o minoră de 11 ani care a întreţinut relaţii sexuale cu un adult, cu consimţământ, deci nu este o faptă de viol sau abuz. Aici este marea dilemă a noastră, pentru că intervenţia va fi un pic mai complicată. În plus, s-au descoperit şi un filmuleţ video ca pentru adulţi şi fotografii cu fetiţa. Vom avea nevoie de intervenţie psihologică pe un alt palier decât cel clasic. Va avea loc o evaluare şi vom decide dacă se va impune scoaterea fetiţei din acel centru şi mutarea ei într-un centru de plasament al nostru„, a spus Tămaş.

Citeşte şi Caz incredibil: Minoră violată de tată şi abuzată sexual de poliţistul care ancheta cazul

Cazul a intrat şi în atenţia Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Cluj care va declanşa o anchetă la casa familială „Lucas”, în condiţiile în care AJPIS a acreditat-o pentru a avea grijă de copii.

Vom face o anchetă să vedem ce s-a întâmplat acolo. Vom verifica calitatea serviciilor oferite„, a spus Paula Nicoară, inspector social AJPIS Cluj.

Potrivit acesteia, casa „Lucas” funcţionează din 2011, iar în 2014 va trebuie să fie reacreditată.

Casa de tip familial „Lucas” a fost înfiinţată de Fundaţia „Sfântul Daniel” din Turda, împreună cu o fundaţie elveţiană.

Citeşte şi O fată de 14 ani dintr-un centru de plasament, obligată să se prostitueze