Avocatul Poporului să aibă salariu şi pensie specială de judecător ICCJ, cazare gratuita şi pasaport diplomatic

Mai mulți parlamentari au depus un proiect de lege prin care Avocatul Poporului să aibă o indemnizatie lunară echivalent celei a judecătorilor cu grad maxim de la Iinstanța supremă, precum și pensie specială ca a unui judecător ICCJ. Propunerea a fost înregistrată la Camera Deputatilor pe 9 martie 2020, în momente în care toată lumea se concentrează pe criza provocată de coronavirus.

RomaniaTV.net
17 mart. 2020, 13:31
Avocatul Poporului să aibă salariu şi pensie specială de judecător ICCJ, cazare gratuita şi pasaport diplomatic

Proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului este semnat de patru deputați PSD – Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa și Claudia Gilia -, doi deputați UDMR – Izabella Ambrus și Eva Csep -, deputatul PNL Adriana Saftoiu și deputatul Steluță Cataniciu – neafiliat – și a fost înregistrat la Camera Deputaților în 9 martie 2020, potrivit ziare.com. Ulterior, Adriana Săftoiu a anunţat că ea şi-a retras semnatura de pe acest proiect si ca a informat conducerea Camerei Deputatilor, dar ca modificarea nu a fost inca operata in fisa proiectului legislativ.

Potrivit proiectului, Avocatul Poporului ar putea avea o indemnizatie lunara echivalenta judecatorilor cu grad maxim de la Inalta Curte, iar adjunctii acestuia vor avea o indemnizatie lunara echivalenta cu cea a judecatorilor cu grad de curte de apel.

„La implinirea varstei standard de pensionare, Avocatul Poporului si adjunctii Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet ( 5 ani- n.red.), beneficiaza de pensie calculata potrivit prevederilor legale aplicabile judecatorilor.

Fostii Avocati ai Poporului si fostii adjuncti al Avocatului Poporului, care au indeplinit cel putin un mandat complet, au dreptul la pensie si recalcularea acesteia in aceleasi conditii,” se mai arata in propunerea legislativa.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat pe 12 martie ca acest proiect sa fie discutat in procedura de urgenta.