Avocatul Poporului, sesizare în cazul unui copil care ar fi murit din cauza virusului rujeolic

Avocatul Poporului s-a autosesizat în cazul unui copil care ar fi decedat din cauza virusului rujeolic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara.

17 ian. 2017, 12:27
Avocatul Poporului, sesizare în cazul unui copil care ar fi murit din cauza virusului rujeolic

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul unui copil care ar fi decedat din cauza virusului rujeolic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș Timișoara, instituția sanitară neraportând decesul. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

„Conform informațiilor furnizate de Ministerul Sănătății, în urma știrilor publicate în presă, Centrul Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile (C.N.S.C.B.T.) a solicitat informaţii suplimentare de la Direcția de Sănătate Publică Timiş şi de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, în legătură cu decesul unui copil de 1 an și 6 luni, din cauza rujeolei. Din informaţiile obţinute, se pare ca acest copil a fost confirmat cu diagnosticul de rujeolă, dar spitalul nu a raportat decesul către autorităţi, de aceea el nu a apărut în informările săptămânale ale C.N.S.C.B.T. Copilul nu ar fi fost vaccinat ROR. Din informațiile furnizate de Ministerul Sănătății, numărul deceselor provocate de rujeolă a ajuns la 9”, se arată în comunicatul Avocatului Poporului.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în luna septembrie a anului trecut, în cazul informațiilor din mass-media privind declararea epidemiei de rujeolă de către Ministerul Sănătății, cauza oficială fiind campaniile anti-vaccinare.

„În context, Avocatul Poporului a solicitat, între altele, Ministerului Sănătății să comunice motivele pentru care, din luna aprilie 2016 și până în luna septembrie același an, proiectul de lege privind vaccinarea obligatorie a copiilor nu a parcurs nici o etapă prevăzută de lege, precum și o estimare realistă referitoare la momentul intrării în vigoare. Fosta conducere a Ministerului Sănătății nu a răspuns solicitărilor Avocatului Poporului, astfel încât se va face un nou demers în acest sens”, este menţionat în comunicat.

Citeşte şi Un bebeluş, suspect de rujeolă, a murit la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara