Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătăţii să soluţioneze cât mai repede problema lipsei medicamentului Euthyrox de pe piaţă

Avocatul Poporului a emis o Recomandare adresată ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, referitoare la criza medicamentului Euthyrox de pe piaţă, solicitând luarea unor măsuri urgente pentu gestionarea acestei situaţii, în condiţiile în care zeci de mii de români care suferă de afecţiuni ale glandei tiroide sunt afectaţi de lipsa medicamentului, informează Agerpres. 

RomaniaTV.net
16 iul. 2020, 14:23
Avocatul Poporului solicită Ministerului Sănătăţii să soluţioneze cât mai repede problema lipsei medicamentului Euthyrox de pe piaţă

Ministrul Sănătăţii, în exercitarea atribuţiilor conferite de legislaţia în vigoare, să dispună măsurile necesare pentru prevenirea, identificarea rapidă şi soluţionarea crizelor de medicamente, respectiv pentru gestionarea eficientă a situaţiei medicamentelor deficitare„, se arată în recomandarea postată pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului.

Totodată, se recomandă luarea măsurilor legale necesare pentru ca Mecanismul de preîntâmpinare a lipsei de pe piaţă a medicamentelor să devină funcţional.

Ministrul Sănătăţii să dispună ca Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale să procedeze la identificarea şi aplicarea sancţiunilor pentru nerespectarea obligaţiei de serviciu public conform legii în vigoare atât la nivelul companiei care deţine autorizaţia de punere pe piaţă, cât şi la nivelul distribuitorilor angro, mai exact respectarea obligaţiei de asigurare de stocuri adecvate şi continue care să asigure necesarul din respectivul medicament, pe tot cuprinsul ţării, conform prevederilor art. 699 pct. 19 şi art. 804 alin. (2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată„, prevede recomandarea.

Citeşte şi Medicamente care provoacă sensibilitate la soare şi căldură. Semnalul de alarmă tras de specialiştii din SUA

În luna iunie, ministerul a comunicat că, începând cu luna februarie, au fost semnalate primele discontinuităţi din partea pacienţilor privind aprovizionarea cu Euthyrox.

Pe 23 aprilie, Agenţia Naţională a Medicamentului a transmis Ministerului Sănătăţii un raport privind disponibilitatea pe piaţa din România a Euthyrox comprimate. Potrivit raportului, Merck România SRL, în calitate de deţinător al autorizaţiei de punere pe piaţă, nu ar fi gestionat corespunzător procesul de planificare a producţiei. În consecinţă, Merck România SRL a luat decizia de a creşte cantităţile care vor fi puse pe piaţă în lunile mai-iunie, având în vedere că planificarea producţiei se face cu patru luni înainte.

La începutul lunii iulie, Agenţia Naţională a Medicamentului a comunicat Avocatului Poporului că, în condiţiile în care, până la acea dată, prin Sistemul electronic de raportare a stocurilor nu se declanşează nivelul naţional de alertă, este imposibilă aplicarea măsurilor de prevenire a lipsei de pe piaţă a medicamentelor. Agenţia Naţională a Medicamentului a precizat că a început, de la sfârşitul lunii februarie, să monitorizeze situaţia disponibilităţii acestor medicamente pe piaţă, cu scopul dispunerii de măsuri pentru asigurarea necesarului.