Aya, fetița născută sub dărămături în urma cutremurului din Siria, a fost ascunsă. Autoritățile se temeau că va fi răpită

Fetița din Siria, născută sub dărâmăturile casei sale, după cutremurul de săptămâna trecută, și ai căror părinți au murit, a fost mutată într-o „locație sigură”. Direcția de Sănătate Afrin a luat această decizie ca o măsură de precauție pentru a o proteja pe copilă. Mai exact, autoritățile siriene se tem că Aya ar putea fi răpită, a declarat o sursă citată de BBC.

16 feb. 2023, 12:46
Aya, fetița născută sub dărămături în urma cutremurului din Siria, a fost ascunsă. Autoritățile se temeau că va fi răpită

Aya, fetița născută sub dărămâturi în urma cutremurului din Siria, a fost ascunsă de autoritățile sanitare siriene. Potrivit unor surse BBC, decizia ar fi veniti după un incident petrecut în spitalul în care era tratată fetița. Un asistent medical, însoțit de doi bărbați înarmați, l-ar fi bătut pe manager. Șeful Direcției de Sănătate, dr. Ahmad Hajj Hassan, a negat afirmațiile de pe rețelele de socializare că ar fi dejucat o încercare de a o răpi pe Aya.

Mii de oameni s-au oferit să adopte copilul săptămâna trecută, după ce povestea ei a fost relatată pe larg de presa locală și internațională.

Direcția de sănătate din Siria este însă hotărâtă să prioritizeze bunăstarea ei și să acționeze cu prudență în procesul de adopție, potrivit sursei citate.

Citește și: Micuţa Aya, bebeluşul-miracol născut sub dărâmături în Siria, se reface în spital

Mama fetiței a intrat în travaliu la scurt timp după ce casa familiei lor din orașul Jindayris a fost distrusă de cutremurul de 7,8 grade care a lovit sudul Turciei și Siria pe 6 februarie. Din păcate, femeia a murit după ce a născut-o pe Aya, care era încă legată cu cordonul ombilical de mamă, când a fost găsită de salvatori.

Imagini dramatice distribuite pe rețelele de socializare au arătat un bărbat purtând copilul, acoperit de praf, după ce a fost scos de sub dărâmături.

Tatăl Ayei, patru frați și o mătușă au murit după cutremur.

Khalil al-Suwadi, o rudă îndepărtată care se afla acolo când a fost scoasă de sub dărâmături, a adus copilul la spitalul din Afrin.

Pediatrul care se ocupă de ea, doctorul Hani Marouf, a declarat pentru BBC joia trecută că Aya a ajuns într-o „stare proastă”. „Avea umflături, vânătăi, îi era frig și abia respira”, a adăugat el.

Ea a răspuns la tratament și până a doua zi starea ei s-a stabilizat.

Managerul spitalului, Khalid Attiah, a spus că soția sa o alăptează pe Aya alături de propria lor fiică de patru luni și că vor avea grijă de ea până când va fi adoptată.

Jindaryis, localitate situată la aproximativ 8 km de granița cu Turcia, a fost unul dintre orașele cele mai afectate din Siria. Aproximativ 200 de clădiri de acolo s-au prăbușit complet.