Azerbaidjan anunţă încetarea unilaterală a focului în enclava Nagorno-Karabah

Azerbaidjan a anunţat încetarea unilaterală a focului în conflictul cu forţele armene din Nagorno-Karabah. În ultimele două zile, confruntările dintre armeni şi azeri s-au soldat cu circa 30 de morţi de ambele părţi, cel mai negru bilanţ în ultimii 20 de ani.

RomaniaTV.net
03 apr. 2016, 11:55
Azerbaidjan anunţă încetarea unilaterală a focului în enclava Nagorno-Karabah

„Azerbaidjanul, în semn de bunăvoinţă, a decis unilateral încetarea ostilităţilor”, a transmis Ministerul Apărării de la Baku, citat de Mediafax.

„Este vorba de un răspuns la apelurile internaţionale de încetare a focului”, precizează instituţia, avertizând că armata azeră va riposta la atacuri.

Zeci de militari azeri şi armeni au murit în confruntările armate din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, în ceea ce este cea mai gravă criză din ultimele două decenii.

Armenia a anunţat că a pierdut 18 combatanţi în luptele din Nagorno-Karabah.

De partea cealaltă, 12 militari azeri au murit în confruntările cu separatiştii armeni.

Luptele au continuat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică. Rusia, care alimentează cu armament ambele părţi, a reiterat apelul de încetare a focului.

Atât Azerbaidjanul, cât şi Armenia se acuză reciproc de iniţierea actualei serii de atacuri. Incidente similare au fost raportate în regiunea separatistă şi în martie.

Conflictul dintre cele două părţi a izbucnit la sfârşitul anilor 1980 şi a escaladat în război în 1991, soldându-se cu 30.000 de morţi până la acordul de încetare a focului, intrat în vigoare în 1994.

Regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă în Azerbaidjan, este sub controlul separatiştilor armeni, care au propriul guvern şi surse proprii de finanţare.

Confruntările militare nu sunt un fapt neobişnuit în această regiune.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a îndemnat sâmbătă ambele părţi să înceteze atacurile.

Citeşte şi: Franţa cere încetarea focului în Nagorno-Karabah. Bilanţul confruntărilor a ajuns la 30 de morţi


loading...