Azi expiră termenul de preschimbare a francilor în euro. Statul francez câştigă 500 milioane euro

Statul francez va avea un câştig de circa 500 de milioane de euro datorită bancnotelor de franci care îşi vor pierde orice valoare în contextul în care vineri expiră termenul de preschimbare a lor în euro la Banca Franţei, semnalează EFE.

RomaniaTV.net
17 feb. 2012, 12:35
Azi expiră termenul de preschimbare a francilor în euro. Statul francez câştigă 500 milioane euro

Cifra exactă se va cunoaşte după ce se vor număra bancnotele depuse în ultimele zile, când s-au format cozi interminabile în faţa sucursalelor Băncii Franţei care admit returnarea bancnotelor de 20, 50, 100, 200 şi 500 de franci.

 

La 31 decembrie, mai erau în total 50 de milioane de bancnote, echivalentul a 600 de milioane de euro, potrivit Băncii Franţei, care a calculat că numai a şasea parte se vor preschimba în euro până la expirarea termenului.

 

Având în vedere că bancnotele în circulaţie figurează la Banca Franţei ca pasiv, cele care nu se vor întoarce pentru a fi distruse se vor considera anulate. Pe baza acestui mecanism, guvernul prevăzuse în bugetul său pentru acest an un venit excepţional de 500 de milioane de euro.

 

Multe persoane doresc să păstreze francii pentru a-i vinde mai târziu pe piaţa colecţionarilor, sau pur şi simplu ca amintire.

 

Introducerea monedei unice europene în ianuarie 2002 a pus capăt vieţii francului. Valoarea de schimb fusese stabilită la 6,56 franci/euro.