Azi în Timișoara la iarnă-n toată țara! Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de lemn, plop și salcâm pentru încălzirea orașului la iarnă!

Colterm vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm, tocătură de lemn și deșeuri de biomasă pentru încălzirea orașului Timișoara.

30 sept. 2022, 20:55
Azi în Timișoara la iarnă-n toată țara! Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de lemn, plop și salcâm pentru încălzirea orașului la iarnă!

Colterm, operatorul sistemului centralizat de termoficare din Timișoara, vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm, tocătură de lemn și deșeuri de biomasă, cu putere calorică inferioară de referință de 2.500 kcal/kg. Acestea vor fi utilizate drept combustibil în producția de energie termică și electrică la termocentrala CET Sud din municipiu.

Citește și Statele UE au ajuns la un acord asupra unor măsuri de urgenţă în vederea scăderii facturilor la energie

″Biomasa ofertată trebuie să corespundă următoarelor categorii și specii, respectiv esențele de lemn și/sau deșeuri acceptate: 1. Plop; 2. Salcâm; 3. Fracțiunea biodegradabilă a produselor rezultate – din prelucrarea primară și secundară a lemnului; 4. Tocătură de lemn (din speciile menționate la pozițiile nr. 1, 2)″, potrivit documentației unei consultări de piață lansate de Colterm pentru a vedea cât ar costa 5.000 de tone de astfel de materie primă energetică.

Diametrul trunchiurilor de arbori va fi de maximum 640 milimetri, iar ofertanții vor prezenta certificatele de origine pentru biomasă provenită din agricultură și industriile conexe, conform sursei citate.

Primăria Timișoara anunțat în iulie 2020, un proiect de retehnologizare a CET Sud, pentru ca unitatea să poată folosi drept combustibil și biomasa, scopul fiind înlocuirea a circa 10% din cărbunele folosit drept combustibil de către termocentrală.

Autoritățile locale menționează că biomasa va proveni din toaletarea arborilor din parcurile și spațiile verzi din municipiu, crengile, ramurile și fragmentele mari de lemn urmând a fi transportate către gospodăria de biomasă amplasată în perimetrul CET Sud, în imediata apropiere a benzilor de transportat cărbune.

Citește și Ministrul Energiei, despre reducerea obligatorie a consumului de energie electrică la orele de vârf inclusiv în România: ”Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini!”