„Azilele Groazei” | Avocatul Poporului „s-a trezit”. Bâlbe suspecte la nivelul instituțiilor publice

Avocatul Poporul a oferit prima reacție în contextul scandalului „Azilele Groazei" abia la o săptămână de la mediatizarea ororilor. De asemenea, Renate Weber a declarat că nu știa despre violențele din azile, deși ancheta o contrazice.

11 iul. 2023, 09:41
„Azilele Groazei” | Avocatul Poporului „s-a trezit”. Bâlbe suspecte la nivelul instituțiilor publice

Reacție întârziată din partea Avocatului Poporului, instituție condusă de către Renate Weber. Abia acum au fost constatate nereguli de Avocatul Poporului în cazul „Azilelor Groazei” din Voluntari, localitatea ilfovează condusă de către Florentin Pandele.

La o săptămână de la declanșarea marelui scandal, după apariția înregistrărilor groaznice, a reacționat și Avocatul Poporului. Luni, 10 iulie, Renate Weber a declarat că instituția pe care o conduce nu a cunoscut niciun detaliu referitor la ororile care au avut loc la azilele luate la țintă de DIICOT.

„Instituţia noastră nu are competenţe de control. Controale pot să facă acele instituţii ale statului care autorizează funcţionarea acelor centre şi care, în urma controalelor, pot să dea şi sancţiuni. Instituţia noastră este una de mediere.

Noi avem două tipuri de intervenţie pe care le putem folosi. Pe de o parte, un departament din cadrul instituţiei este Mecanismul pentru prevenirea torturii şi a relelor tratament şi cu acel departament facem vizite, care sunt vizite de prevenire.

Deci nu ne cheamă cineva. Noi ne ducem inopinat şi vedem ce găsim. Şi sunt vizite pe care le facem la penitenciare, la centrele pentru persoane în vârstă şi la centre pentru copii, la spitale de psihiatrie. Deci în toate aceste locuri care generic sunt numite locuri de detenţie în sensul în care nu poate să plece prin simpla ei voinţă de acolo.

Deci aceasta este o formă a noastră de intervenţie, aceste vizite de prevenire În urma lor, tot ce putem să facem este un set de recomandări pe care îl adresăm de regulă celor care conduc acele penitenciare, centre sau spitale şi, atunci când este cazul, ne adresăm şi celor care au chiar atribuţiile de control”, a afirmat Renate Weber, luni la Prima News.

Ce a făcut până acum Avocatul Poporului, pentru a preîntâmpina ororile

Concret, chestionată dacă a primit sesizări în ceea ce priveşte faptele petrecute în azilele din Ilfov, Renate Weber a răspuns:

„Nu, niciodată nu am primit nicio sesizare şi să ştiţi că acesta este pentru noi un semn de întrebare, pentru că în condiţiile în care se relatează astăzi despre neajunsuri uriaşe, grave probleme în aceste centre, este într-adevăr de mirare că nimeni dintre rudelor celor care erau internaţi acolo nu ne-au sesizat niciodată nimic”.

Totuși, în dosarul de urmărire penală ajuns la instanța de judecată se arată în clar, prin prisma unor interceptări și declarații date în fața procurorilor de mai multe persoane vizate în acest dosar de crimă organizată, că angajații Avocatului Poporului au primit sesizări cu privire la situația oribilă din Ilfov.

Chestionat câte controale inopinate a făcut Avocatul Poporului în ultimul an, Weber a răspuns: „La tipul acesta de cămine pentru persoane vârstnice şi persoane cu dizabilităţi anul trecut am făcut 15 astfel de vizite, anul acesta au fost făcute deja 16 astfel de vizite. Găsiţi pe site-ul nostru rapoartele, inclusiv cu recomandările pe care le-am făcut fiecărui astfel de cămin sau centru”.

Potrivit celor mai recente informații, bătrânii de la azile plângeau lângă gardurile imobilului și cerșeau de mâncare.