Azomureş a oprit producţia de îngrăşăminte din cauza preţului uriaş al energiei. Mii de oameni, în pericol

Azomureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, a anunţat vineri că a oprit instalaţiile de pe platformă din cauza preţului ridicat al energiei.
Filip Stan
17 dec. 2021, 12:48
Azomureş a oprit producţia de îngrăşăminte din cauza preţului uriaş al energiei. Mii de oameni, în pericol

Conducerea Azomureş a precizat că a fost nevoită să oprească producţia de îngrăşăminte, în condiţiile în care „preţul gazului a continuat să crească”.

„Instalaţiile şi echipamentele de producţie a îngrăşămintelor au început să fie oprite pe platforma Azomureş(…) Spre comparaţie, pe 6 decembrie, preţul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 Euro/MWh, pe 15 decembrie, preţul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 Euro/MWh. De remarcat, la nivel european preţul gazului a continuat să crească, dar în România creşterea a fost şi mai pronunţată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adânceşte.

Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotaţia la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro faţă de preţul de referinţă European (TTF), în ultima lună în România preţul final a fost cu 9 euro peste preţul de referinţă TTF. Între timp, preţul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro.

În această situaţie, Azomureşul nu poate produce îngrăşăminte la preţuri accesibile distribuitorilor şi fermierilor. „Combinarea acestor efecte pe piaţa românească înseamnă că preţul îngrăşămintelor româneşti ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de preţuri şi, prin urmare, este imposibil ca Azomureş să opereze cu astfel de costuri”, a arătat CEO Azomureş, Harri Kiiski, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: INCREDIBIL! Hotelul plutitor din Dubai, unic în lume. Include vile motorizate ce pot naviga către alte locații GALERIE FOTO

Azomureş a oprit producţia de îngrăşăminte din cauza preţului uriaş al energiei. „Azomureş nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021”

Directorul general al Azomureş a amintit că încă de pe 6 decembrie compania a anunţat că se pregăteşte pentru oprirea producţiei, însă de atunci preţul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ.

Conducerea Azomureş a mai avertizat că instalaţiile de producţie de pe platformă se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie.

„Planul tehnic de protecţie a instalaţiilor şi echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajaţii vor veni la serviciu şi sunt pregătiţi în orice moment să reia producţia dacă şi când condiţiile pieţei o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activităţi vor fi mentenanţa locală şi pregătirea instalaţiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situaţia de pe piaţa din România se va îmbunătăţi”, a completat Harri Kiiski.

Şeful Azomureş: „Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrăşăminte”

În condiţiile în care Azomureş a oprit producţia de îngrăşăminte, fermierii şi clienţii industriali vor avea de suferit în perioada următoare. Reprezentanţii companiei au mai precizat că intenţia Guvernului de a acorda subvenţii direct fermierilor pentru achiziţia de îngrăşăminte pentru a acoperi costurile foarte mari la îngrăşăminte.

„Fermierii nu ar trebui să sacrifice aplicarea de îngrăşăminte, deoarece o producţie foarte bună, realizată cu o fertilizare adecvată, este o investiţie corectă în contextul preţurilor ridicate ale cerealelor. Din păcate, această subvenţie va sprijini în cele din urmă importurile din alte ţări, deoarece producţia în România va înceta. În prezent, există restricţii la export din ţări precum Rusia, Turcia, Egipt şi China.

În context regional, unii producători din ţările vecine (de exemplu, Ungaria) au informat clienţii despre concentrarea vânzărilor de produse pentru consumul intern, limitându-şi astfel exporturile. În ceea ce priveşte alte forme de sprijin din partea Guvernului pentru a trece peste actuala criză energetică europeană, este important să oferim informaţii despre o eroare apărută în spaţiul public: Azomureş nu a beneficiat de o schemă de ajutor financiar vizată pentru anul 2021. Plata ajutorului pentru anul 2020, în baza Ordonanţei 81/2019, a fost realizată abia la sfârşitul anului 2021.

Acest ajutor a susţinut costurile certificatelor de emisii (energie electrică) şi s-a aplicat la peste 30 de companii mari consumatoare de energie din România”, a mai anunţat Azomureş.

Mai mult, reprezentanţii Azomureş au subliniat că îngrăşămintele fac parte din conceptul de securitate alimentară europeană, recunoscut de Comisia Europeană.

Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Azomureş furnizează materii prime (Uree şi Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România, producţia anuală în condiţii normale de funcţionare fiind de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, aproximativ 75% din producţie fiind destinată fermelor româneşti.

Platforma Azomureş Târgu Mureş asigură aproximativ 2500 de locuri de muncă.

Citeşte şi: Cum vrea Gabriela Firea să oprească emigrarea tinerilor din România. Măsurile anunţate de ministrul Familiei

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Concediul medical nu se acordă oricând. Ce afecțiuni sunt acceptate și care nu
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Când intră alocațiile copiilor pe card în mai 2025. Detalii importante pentru părinți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici