BAAR, precizări importante pentru şoferi: Documentul de asigurare Carte Verde trebuie prezentat pe suport de hârtie în afara ţării

Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Bucureşti (BAAR) a transmis, joi, că modificările normative privind dovada asigurării RCA în format electronic ori prin interogarea bazei de date AIDA se aplică doar pe teritoriul României. BAAR precizează că documentul de asigurare Carte Verde trebuie prezentat pe suport de hârtie în afara ţării, în cazul unui control.

RomaniaTV.net
10 sept. 2020, 13:47
BAAR, precizări importante pentru şoferi: Documentul de asigurare Carte Verde trebuie prezentat pe suport de hârtie în afara ţării

Potrivit legislaţiei europene, fiecare stat membru al Spaţiului Economic European poate verifica documentele de asigurare Carte Verde pentru vehiculele din alte state membre care circulă pe teritoriul său în condiţiile prevăzute de legislaţia sa.

„Având în vedere acest aspect şi ţinând seama de faptul că prevederile legislaţiilor din celelalte state membre în privinţa modalităţii în care se face dovada existenţei asigurării pot fi diferite, este recomandat ca atunci când circulaţi cu autovehiculul într-un alt stat din Spaţiul Economic European, să aveţi asupra dumneavoastră documentul de asigurare Carte Verde emis pe suport hârtie de asigurătorii RCA direct sau prin distribuitorii de asigurări”, se arată în comunicatul transmis. 

De asemenea, reprezentanţii BAAR spun că atunci când se circulă cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spaţiului Economic European (stat terţ) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, acesta trebuie prezentat în original, pe suport hârtie.

„Atunci când circulaţi cu autovehiculul într-un stat care nu este membru al Spaţiului Economic European (stat terţ) pentru care documentul de asigurare Carte Verde are valabilitate, sunteţi obligaţi să aveţi asupra dumneavoastră documentul respectiv în original pe suport hârtie. În caz contrar vi se poate interzice accesul în statul respectiv până nu veţi încheia o asigurare RCA emisă de un asigurător autorizat în acel stat”, se arată comunicat.

Reprezentanţii BAAR fac aceste precizări referindu-se la prevederile art. 10 alin. (11) din Norma Autorităţii de Supraveghere Financiară nr. 20/2017 privind asigurările auto din România astfel cum au fost modificate prin Norma nr. 36/2020 din 26 august 2020.

BAAR este o asociaţie profesională, de drept privat, independentă şi autonomă a tuturor societăţilor de asigurare, care, în baza legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule (asigurători RCA) şi care îndeplineşte atribuţiile de birou naţional auto, de organism de plată a despăgubirilor, de organism de compensare, de centru de informare, precum şi alte atribuţii conferite prin lege.

Citeşte şi Veşti bune pentru şoferi. Începând cu 10 septembrie pot prezenta poliţiştilor asigurarea RCA pe telefon