Baba: Taxele nu se măresc, universităţile decid dacă vor mai mulţi studenţi sau locuri bugetate

Taxele la universităţi nu se măresc, ci rămân la latitudinea universităţilor, acestea urmând să decidă dacă vor să aibă mai mulţi studenţi sau mai multe locuri bugetate, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Romania TV
11 apr. 2012, 10:21
Baba: Taxele nu se măresc, universităţile decid dacă vor mai mulţi studenţi sau locuri bugetate

„Universităţile pot să decidă dacă împart granturile de studiu, astfel încât să aibă un număr mai mare de studenţi, sau dacă nu le împart, pentru a avea locuri bugetate. Senatele universitare pot lua această decizie. După cum ştiţi, în senatul universitar, 25% sunt reprezentanţi ai studenţilor. Practic, va fi o decizie luată de cadre didactice şi studenţi, iar ea poate avea în vedere fie menţinerea numărului de granturi, fie fracţionarea unei proporţii din aceste granturi”, a explicat Baba, înaintea reuniunii cu rectorii instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particular.

Demnitarul a reamintit faptul că, în anul universitar 2012-2013, nu se vor mai da locuri bugetate, ci granturi, însă finanţarea va fi la fel ca în 2011. Totodată, unele universităţi de top vor primi un număr de granturi echivalent cu cel al locurilor de anul trecut. „Grantul este mai mare anul acesta decât alocarea pe student echivalent din anii trecuţi. Practic, se alocă o sumă mai mare, respectiv 4.000 de lei, faţă de 2.500 de lei, cât se aloca până acum pentru fiecare grant”, a precizat ministrul Educaţiei.

Baba a atenţionat, totuşi, că universităţile nu pot înmatricula mai mulţi studenţi decât capacitatea de şcolarizare.

Întrebat dacă mărirea grantului nu va duce şi la mărirea taxelor, ministrul Educaţiei, a spus că „nu”. „Din contră. Nu poţi să faci un învăţământ de calitate cu 2.500 de lei pe student, în situaţia în care în UE se alocă de cinci ori mai mult. (…) În acest an, am propus alocarea a 4.000 de lei pe student echivalent, ca o fază de tranziţie. Probabil, în anii viitori, ar trebui să crească. Este vorba despre bani pe care statul îi dă pentru fiecare student pentru un învăţământ de calitate. Suma de 4.000 de lei pe student echivalent a fost calculată de către Consiliul Naţional pentru Finanţare în Învăţământul Superior”, a mai spus Baba.

Demnitarul a precizat că, în România, costurile per student variază între 2.000 şi 5.000 de lei. La Medicină, de pildă, costul este de 5.000 de lei, la Istorie, între 1.500 şi 1.700 de lei, costul real fiind în jur de 4.000 de lei, potrivit lui Baba.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre întâlnirea de miercuri cu rectorii universităţilor din învăţământul de stat şi particular, precizând că aceasta este prima reuniune a lui cu şefii universităţilor nou aleşi şi cu cei realeşi. „Vom discuta aspecte privind finanţarea instituţiilor de învăţământ superior. Anul acesta, conform Legii educaţiei naţionale, se introduce un mecanism de finanţare multianual, care este bazat pe granturi de studiu, şi nu pe locuri bugetate”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Alte discuţii cu rectorii vor viza chestiuni legate de clasificarea şi ierarhizarea programelor de studii, aspecte privind procesul de acreditare, cât şi despre modul prin care cadrele didactice capătă dreptul de a conduce doctorate. Un al subiect va fi legat de situaţia posturilor didactice din învăţământul superior de stat şi particular. „Cadrele didactice trebuie să îndeplinească, potrivit Legii educaţiei naţionale, nişte standarde şi nişte criterii foarte precise în ceea ce priveşte activitatea de cercetare ştiinţifică, publicaţii cu relevanţă internaţională şi activitate didactică”, a explicat Cătălin Baba.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Statul îți confiscă și îți vinde totul din casă. Se achită toți banii în 15 zile. Legea valabilă în toată țara
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Prognoza meteo, 5 mai. Vremea va fi călduroasă, dar va ploua
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce