BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE

Publicat: Duminică, 03 Iunie 2012 15:51 // Actualizat: Luni, 04 Iunie 2012 10:15 // Sursa: RTV.net

Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar cer modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferenţiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut, scrie Mediafax. Ministrului Educaţiei, Liviu Pop, a declarat la România TV că solicitarea sindicatelor este "pertinentă", iar Guvernul o va lua în discuţie.

Foto: mesagerulhunedorean.ro

"Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de Bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ", se arată într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei "Spiru Haret" şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Sindicaliştii spun că introducerea

ului diferenţiat, prevăzută în Legea educației naționale nr. 1/2011, este "una dintre puținele reglementări benefice sistemului" din acest act normativ. Reglementarea, însă, nu va putea fi aplicată, conform aceluiaşi act normativ, decât din 2016, respectiv începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013, subliniază sindicaliştii.

"Pentru anul acesta, nu mai poate fi operată modificarea, pentru că nu poţi schimba regulile în timpul jocului. Sperăm, însă, că va fi făcută pentru a intra în vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidaţilor de la Bacalaureat să li se acorde şanse egale. Modificarea trebuia operată din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. În mandatul lui, a fost un monolog", a declarat, preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, la România TV, că solicitarea federaţiilor este una "pertinentă", iar Guvernul va discuta pe marginea acestei propuneri, el personal susţinând introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013.

Pop a spus că forma actuală a examenului de Bacalaureat nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ şi că nu se aşteaptă ca la examenul de anul acesta să fie rezultate mai bune decât anul trecut.

 

"Vom discuta propunerea la nivel de Guvern. Vom vedea săptămâna viitoare (...). Intenţia de modificare a Bacalaureatului pentru anul viitor este o temă de discuţie pe care o analizăm  începând de astăzi. (...) Împărţirea Bacalaureatului pe patru tipuri este un lucru foarte bun, dar nu putem aştepta până în 2015-2016" , a precizat Pop.

"Am susţinut de la bun început această propunere de schimbare a Bacalaureatului. Din păcate, vechea conducere a Ministerului Educaţiei nu a ţinut cont de aceste propuneri, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele dezastruoase de anul trecut de la Bacalaureat. Înainte de a lua o decizia despre modul de desfăşurare ar fi bine să avem un dialog cu reprezentanţii din Educaţie", a declarat, la România TV, şi Mihaela Gună, preşedintele Asociaţiei Părinţilor.

Aceasta spune că este timp să se stabilească "o formă legată de realitate a Bacalaureatului" şi să se stabilească o metodologie pentr ca "să nu mai ajungem în situaţia de criză de anul trecut".

Conform Legii educaţiei naţionale, cele două probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la Bacalaureat sunt diferenţiate în funcție de profil și filieră.

Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică, acestea sunt matematică şi probă transdisciplinară din ştiinţe (fizică, chimie, biologie).

Elevii de la profilul umanist din filiera teoretică ar urma să dea o probă la o limbă de circulaţie internaţională şi o probă transdisciplinară din geografie, istorie, ştiinţe socioumane.

Pentru filiera tehnologică, vor fi o probă scrisă disciplinară specifică profilului şi una transdisciplinară specifică domeniului de pregătire, iar pentru filiera vocaţională - o probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului ori specializării şi o probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.

"Apreciem că se impune, în regim de urgență, modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat, prin aplicarea, începând cu anul 2013, a prevederilor art. 77 alin. (4) referitoare la proba scrisă E, astfel încât, pe lângă proba scrisă comună de Limba şi literatura română (și, eventual, proba scrisă la Limba şi literatura maternă), să existe și probe scrise diferenţiate în funcție de profil și filieră. Apreciem că o asemenea măsură este de natură să vină în sprijinul elevilor și justifică modificarea/completarea Legii educației naționale prin ordonanță de urgență", se mai arată în scrisoare deschisă a sindicatelor.

Promovabilitatea la Bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slabă din ultimele două decenii.

Examenul de anul trecut a avut parte şi de cea mai severă supraveghere din istoria Bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea şi depistarea fraudelor.

loading...
17 Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
03 iul 14:17
...în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi. BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE ...
03 iul 14:17
...în sala de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi. BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE ...
01 iul 11:13
...de examen), candidaţii se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizaţi conform tabelelor afişate pe uşi. BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE ...
28 iun 23:34
Răspunde | Votează email 0 email
Alex
Daca se va scoate matematica de la bac garantez ca multa lume o sa promoveze.stiu sute de persoane care spun,daca s-ar scoate matematica de la bac ar promova.
11 iun 15:06
...lider sindical Liviu Pop asigură, în prezent, interimatul la conducerea Ministerului Educaţiei. Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar au cerut USL, printr-o scrisoare deschisă, modificarea sistemului de organizare a examenului de bacalaureat, astfel...
05 iun 17:17
Răspunde | Votează email -1 email
andrux
astia nu sunt deloc pe treaba lor .dar de ce naiba nu ne anunta chiar inainte cu 1 sapt 2 sa dam bacul la anul ca sa fie treaba treaba:-j buh fratilor ati luato razna o sa mai aveti putin si o sa ajungem sa dam bacul la toate materiile ... pai cine s-a axat pe module daca noi am stiut ca bacul il dam doar romana mate si bio/fizica/chimie ?? terminati-va cu tampeniile ca s-ar putea sa fie procentajul mult mai mic de cat anul trecut!!
05 iun 02:50
...funcţional din septembrie acest an, iar, pentru achiziţionarea camerelor, suma estimată este în jur de 14 milioane de lei. Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar cer modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și...
05 iun 00:05
...se repeta “rezultatele dezastruoase” de anul trecut. Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat la RTV ca solicitarea sindicatelor este una “pertinenta”, iar Guvernul va discuta pe marginea acestei propuneri, el personal sustinand introducerea bacalaureatului...
04 iun 14:13
Răspunde | Votează email 4 email
roger
In concluzie, bacu-ul de felul acesta intra in vigoare incepand cu cei care vor fi cls. a IX-a anul vitor (2012-2013). Cei care sunteti acum a IX-a, a X-a, a XI-a stati linistiti si nu va mai faceti tot felul de probleme. Veti da bac-ul in formatul actual
04 iun 13:31
Răspunde | Votează email 1 email
roxana
sunteti nebuni....pe cuvantul meu.eu se presupune ca ar trebui sa dau bac-ul si din niste m-uri pe care nu prea le inteleg si la care nu mi-am dat interesul pentru ca stiam ca nu dau la bac asa ceva....si acum sa ni se spuna ca trebuie sa reluam din a 9-a toata materia la cinci m-uri?!+chimie,mate si romana?!sunteti cu capu,ori o fi de la atata ploaie,v-au intrat creierele la apa din cauza de prea multa ploaie.
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.7354
RON
19 Sep
noapte 13 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H