BACALAUREAT 2014. Anunţul ministrului Educaţiei privind SUBIECTELE la BAC

BACALAUREAT 2014. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat joi, la Timişoara, că subiectele de la bacalaureat trebuie să continue linia "mediu-plus", fără exerciţii cu dificultate de olimpiade, la fel ca în anul precedent.

22 mai 2014, 18:17
BACALAUREAT 2014. Anunţul ministrului Educaţiei privind SUBIECTELE la BAC

BACALAUREAT 2014În cadrul unei întâlniri regionale pe care a avut-o la Universitatea de Vest cu cadre didactice, directori de şcoli, lideri sindicali din preuniversitar şi elevi, ministrul a dat exemplul unor tineri români care au plecat la studii la unele dintre cele mai renumite universităţi din SUA, unde pachetul de cunoştinţe pe care le aveau de la finalul liceului i-a clasat mult deasupra celorlalţi colegi americani, propulsându-i direct în anul II de studiu.

Citeşte şi Pricopie: Decalajul de performanţă al copiilor, cea mai mare problemă a sistemului de învăţământ

Pe de altă parte, Remus Pricopie a discutat despre problema elevilor cu nevoi speciale întrucât legislaţia din prezent nu răspunde întotdeauna necesităţilor reale din teren şi a propus ca directorii şcolilor de acest gen să se alăture echipei de lucru din guvern ca să identifice exact ce lipseşte din legislaţie.

„O problemă ridicată de profesori se referă la faptul că examenele naţionale nu sunt suficient de diversificate pentru a răspunde şi situaţiei copilului cu dizabilităţi”, a punctat ministrul Educaţiei.

El a subliniat că cei care trebuie să decidă dacă un copil este integrat într-o şcoală obişnuită sau într-o unitate de învăţământ specială sunt specialiştii în medicină, psihologia copilului şi alţii.

Citeşte şi Pricopie: România va putea accesa peste 800 de milioane de euro pentru infrastructura din învăţământ

„Nu o lege trebuie să spună care este gradul de afecţiune al unui copil; pot fi situaţii medicale în care copilul are nevoie de perfuzie, de terapie intensivă, poate face o criză. Într-o şcoală obişnuită nu este aşa ceva. În acelaşi timp, eu sunt pentru integrarea tuturor copiilor acolo unde este cazul”, a menţionat ministrul.

Remus Pricopie a mai adăugat că trebuie dublat numărul de psihologi din şcoli, iar dascălii trebuie să fie pregătiţi, pe de-o parte, să prevină violenţa în unităţile de învăţământ, iar pe de altă parte să ştie să intervină prompt când un astfel de conflict s-a declanşat.

În altă ordine de idei, el a subliniat importanţa reintroducerii învăţământului profesional, în acest an existând două serii.

Citeşte şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2014: La sfârşitul lunii încep probele pentru elevii claselor a IV-a

„Prin ordonanţa din decembrie am aşezat în mod firesc lucrurile pentru că, pe forma anterioară a legii, înscrierea în învăţământul profesional trebuia să se facă după finele clasei a IX-a. Acum se face după clasa a VIII-a şi, astfel, anul acesta este unul de tranziţie, cu două serii”, a punctat ministrul Educaţiei.

Pricopie a accentuat importanţa reînvierii şcolilor de meserii, aducând mai aproape industria de Educaţie.

„Un elev care nu poate lua bacul lucrează pe un strung de 2 milioane de euro. Dacă ştim să construim programe educaţionale corespunzătoare, reuşim să dăm o şansă fiecărui copil să descopere ce poate să facă, nu ce nu poate să facă. Avem semnale pozitive în acest sens, la o astfel de şcoală având depuse deja 260 de dosare pe 50 de locuri”, a conchis ministrul Educaţiei.

Citeşte şi Bacalaureat 2014. Reguli STRICTE în SESIUNEA SPECIALĂ. Află ce poţi lua cu tine în sala de examen