Bacalaureat 2022. Începe evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Deşi ochii sunt îndreptaţi mai mult spre elevii care susţin proba scrisă la Limba şi Literatura Română la Evaluare Naţională 2022, emoţii au marţi şi absolvenţii de clasa a XII-a şi a XIII-a care susţin proba orală la o limbă de circulaţie internaţională.

14 iun. 2022, 08:54
Bacalaureat 2022. Începe evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Prima sesiune a Bacalaureat 2022 continuă marţi cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Această probă este programată în perioada 14 – 16 iunie.

Potrivit Ministerului Educaţiei, 126.454 de absolvenţi de liceu – 111.329 din promoţia curentă şi 15.125 din seriile anterioare – s-au înscris pentru a susţine probele integral sau parţial, în funcţie de rezultatele obţinute în sesiunile anterioare.

Evaluarea competenţelor se face pentru fiecare candidat de către doi profesori examinatori – cadrul didactic care a predat disciplina respectivă la clasă şi un altul de aceeaşi specialitate din unitatea de învăţământ.

Rezultatele obţinute de fiecare candidat la probele de evaluare a competenţelor nu se exprimă prin note sau prin calificative admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător, în funcţie de grilele naţionale sau europene.

Citeşte şi: Cum se calculează media de Bacalaureat. Iată care sunt condițiile pentru trecerea examenului maturității

În situaţia în care un candidat refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse la una dintre probele de evaluare a competenţelor se consideră că acesta nu a susţinut proba.

Probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.

Citeşte şi: Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, susţine că „dacă 50% dintre elevi nu iau bacalaureatul, nu este o tragedie”

Probele scrise din prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2022 din acest an încep pe 20 iunie cu examenul la Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pe 21 iunie, fiind urmată pe 22 iunie de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba şi literatura maternă se va desfăşura pe 23 iunie.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 27 iunie până la ora 12,00. Pentru depunerea contestaţiilor a fost alocat intervalul orar 12,00 – 18,00 în aceeaşi zi. Rezultatele finale vor fi afişate pe 1 iulie.

Examenul naţional de Bacalaureat 2022 se consideră promovat de către absolvenţii studiilor liceale care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au fost notaţi cel puţin cu 5 la fiecare dintre acestea, obţinând cel puţin media 6 la probele scrise.