Bacterie periculoasă descoperită în Dunăre. Localnicii au fost sfătuiți să nu folosească apa din fluviu

O bacterie periculoasă a fost descoperită în apa brută captată la Stația CUP ”Dunărea” de la Gropeni, județul Brăila. Prefectul Timofei a convocat o întrunire a instituțiilor competente. Oamenii trebuie să evite să consume apă brută din fluviu și să nu mănânce fructe sau legume, dacă acestea au fost spălate cu acea apă.

12 ian. 2023, 14:04
Bacterie periculoasă descoperită în Dunăre. Localnicii au fost sfătuiți să nu folosească apa din fluviu

Autoritățile din județul Brăila sunt în alertă după ce la Stația de Tratare Apă Potabilă Gropeni s-a constatat prezența peste limite a unei bacterii extrem de periculoase în apa brută captată din Fluviul Dunărea. Este vorba despre ”Clostridium Perfringens”, o bacterie care poate provoca toxiinfecție alimentară.

Conducerea Prefecturii Brăila a convocat o ședință de lucru cu reprezentanții conducerii Direcția de Sănătate Publică Brăila, Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Serviciului de Gospodărire a Apelor Brăila, Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila.

Citește și: Mare atenție, români! Peștele din Dunăre este extrem de periculos pentru corpul uman și poate provoca afecțiuni neurologice și oncologice

În urma ședinței, autoritățile au avertizat populația să evite consumul de apă din Dunăre și să nu mănânce legume și fructe spălate cu apă din fluviu.

”Apa potabilă furnizată populației a întrunit și întrunește parametrii de potabilitate, neexistând nici un risc pentru sănătatea populației. Operatorul unic Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila a luat măsurile necesare pentru ca acest indicator «Clostridium Perfringens» să nu apară în apa potabilă. Împreună cu specialiștii convocați la această ședință, au fost stabilite și principalele măsuri de strictă necesitate pentru informarea populației, transmise, tot în această seară, Unităților Administrativ Teritoriale riverane Fluviului Dunărea:
•    evitarea consumului de apă brută din Fluviul Dunărea,
•    evitarea consumului de alimente în formă crudă dacă acestea au fost spălate în prealabil cu apă brută ce provine din Fluviul Dunărea,
•    în cazul apariției simptomelor specifice – diaree (la 6 – 24 ore de la contaminare, dar cel mai adesea 8 – 12 ore), dureri abdominale, se recomandă prezentarea la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului și recomandarea tratamentului optim”, a declarat prefectul Iulian Timofei.

Citește și: Scene dramatice în Galaţi. Un copil a căzut în Dunăre, în timp ce încerca să se urce pe bac. VIDEO

Clostridium perfringens ajunge de obicei în intestin odată cu ingerarea de alimente contaminate. Odată ajuns în intestin bacteria sporulează și în consecință produce enterotoxină. Simptomele infecției cu Costridium perfringens sunt diaree și crampe abdominale după 8-20 ore de la ingestia alimentului contaminat. Rar se mai înregistrează febră, nausea, vomizări. Durata bolii, cu excepția bătrânilor și persoanelor debilitate, este scurtă – fiind de aproximativ o zi.