Mare atenție, români! Peștele din Dunăre este extrem de periculos pentru corpul uman și poate provoca afecțiuni neurologice și oncologice

Cercetătorii Universității „Dunării de Jos” din Galați susțin că peștele din Dunăre poate fii mai periculos decât peştele marin și asta din cauza acumulării de metale grele. Medicii trag un semnal de alarmă și le recomandă românilor să aibă grijă pentru că acești pești pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave.

24 nov. 2022, 22:10
Mare atenție, români! Peștele din Dunăre este extrem de periculos pentru corpul uman și poate provoca afecțiuni neurologice și oncologice

Mare atenție, români! Cercetătorii Universității „Dunării de Jos” din Galați susțin că peștele din Dunăre poate fii mai periculos decât peştele marin și asta din cauza acumulării de metale grele. Medicii trag un semnal de alarmă și le recomandă românilor să aibă grijă pentru că acești pești pot provoca probleme neurologice, oncologice și intoxicații grave.

Citește și Care e cel mai nesănătos tip de pește. Mare atenție, se hrănește cu toxine și conține un metal greu asociat cu cancerul

Oamenii de știință de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați au realizat un studiu în urma căruia au descoperit că peştele din Dunăre poate fi extrem de periculos pentru organismul uman, deoarece apa este foarte poluată.

Consumul peştelui de captură, pe termen lung, ar putea fi dăunător sănătăţii noastre din cauza acumulării de metale grele, în special mercur, atrag atenția specialiștii.

Potrivit experților, cea mai mare concentraţie de metale grele, cadmiu, nichel, mercur se regăsește în fructele de mare şi peştii care sunt pescuiţi din Dunăre sau Marea Neagră.

Mercurul poate provoca probleme neurologice, dar și afecțiuni oncologice, în timp

Prorectorul Universității „Dunărea de Jos”, medicul Alexandru Nechifor, spune că mercurul este extrem de periculos pentru organismul uman pentru că poate provoca afecțiuni neurologice, forme grave de intoxicație și chiar afecțiuni oncologice, în timp.

„Concentrația crescută de mercur în sânge crește riscul de leziuni neurologice pe termen lung. Aceste efecte sunt mai pronunțate la copiii care sunt încă în curs de dezvoltare.  Metalele grele în general, cât și microplasticul, se acumulează treptat în organismul uman, iar efectele sunt în general pe termen mediu și lung. Pot apărea în timp și afecțiuni oncologice. Formele severe de intoxicație cu mercur pot necesita terapie de chelare. Acesta este procesul de îndepărtare a mercurului din organe, astfel încât organismul să îl poată elimina. Medicamentele folosite în terapia de chelare se leagă de metalele grele din sânge și apoi sunt eliminate prin urină. Terapia de chelare poate avea la rândul ei anumite riscuri și efecte secundare, așa că este important să prevenim pe cât posibil această acumulare toxică”, a declarat dr. Alexandru Nechifor, pentru „Adevărul”.

Oamenii de știință gălățeni au testat 20 de persoane și au observat că mercurul din părul persoanelor care mănâncă peşte a fost de zece ori mai mare decât limita normală.

„Am testat  20 de persoane, iar dintre aceştia trei consumă numai peşte de o bună bucată de vreme, de la un an la cinci ani. Mercurul din părul celor care mănâncă numai peşte este de zece ori mai mare decât limita normală. Toți au mers la clinici, au făcut analize de sânge, pentru că noi testăm doar părul, atât, nu şi lichidele biologice. Aceştia au mai făcut analize, dar nu au testat mercurul. Au făcut analize pe lichide biologice, în laboratoare foarte bune, şi au descoperit că au concentraţii mult peste limita normală”, a explicat dr.prof. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” Galați.

Citește și Poveste pescărească sau adevăr? Cel mai mare peşte prins vreodată în România cântărea o tonă