Balegă de vacă, „cărbunele săracilor” din nordul Moldovei în sezonul rece. Metoda inedită a românilor care nu au bani de lemne pentru a-şi încălzi casa

Pensiile mici şi datoriile mari i-au determinat pe mulţi români să strângă cureaua. Mulţii bătrâni de la sate nu au bani de lemne sau cărbuni pentru a-şi încălzi casele aşa că au recurs la o metodă veche, folosită de bunicii sau părinţii lor. Îşi fac propriul cărbune din balegă de vacă şi paie.

14 dec. 2022, 13:19
Balegă de vacă, „cărbunele săracilor” din nordul Moldovei în sezonul rece. Metoda inedită a românilor care nu au bani de lemne pentru a-şi încălzi casa

În nordul României, în judeţul Botoşani, sătenii se încălzesc cu un combustibil unicat în Uniunea Europeană. Mult sunt prea săraci şi nu-şi permit să cumpere cărbuni şi lemne pentru iarnă. Aşa că au găsit alt „combustibil”. Este vorba despre tizic, făcut din balegă de vacă amestecată cu paie şi pusă la uscat. Compusul este folosit de generaţii întregi.

Tradiția tizicului la Vorniceni datează de câteva sute de ani. Nu există ţăran din nordul Botoşaniului care să nu ştie cum se face sau care nu foloseşte tizicul. După epoca de glorie a Mușatinilor, țăranii din Vorniceni, cândva grorioși ostași ai lui Ștefan cel Mare, au ajuns tot mai săraci. Astăzi, trăiesc în mare parte din agricultura de subzistență și din creșterea animalelor. Mulţi tineri au plecat în străinătate să muncească.

Citeşte şi: Se dau 500 de lei /familie de la Guvern, ajutor pentru curent, gaze, căldură, lemne. Banii intră pe card în ianuarie

 

Balegă de vacă, „cărbunele săracilor” din nordul Moldovei în sezonul rece

Fabricarea tizicului nu este o practică recentă în zona Vorniceniului. Sătenii îl foloseau încă din vremea lui Ştefan cel Mare şi obiceiul prelucrării tizicului a fost transmis din generaţie în generaţie.

Procesul de fabricare începe vara, când marginile uliţelor se umplu de balegă de vacă şi paie.

”Nu-i greu de făcut. Toată lumea ştie aici cum se face. Se ia balegă de vacă, se amestecă cu lopata sau cu mâna cu paiele şi se bate. Îl batem cu picioarele până iese ca o plăcintă. Apoi se clădeşte şi se lasă la uscat. Când este gata îl băgăm la dos în magazie. Când dă frigul ne prinde bine”, a explicat o localnică de Vorniceni pentru Adevărul.