Balena Beluga blocată pe Sena a murit. A fost eutanasiată în timp ce era transportată spre ocean

Balena Beluga, care a ajuns din greşeală pe fluviul Sena, a murit. Din cauza faptului că starea de sănătate i s-a înrăutăţit, autorităţile franceze au fost nevoite să o eutanasieze chiar în timp ce era transportată spre ocean.

10 aug. 2022, 22:28
Balena Beluga blocată pe Sena a murit. A fost eutanasiată în timp ce era transportată spre ocean

Balena Beluga blocată pe Sena a murit. Deşi zeci de oameni au încercat să o salveze, starea de sănătate a balenei s-a agravat brusc, astfel că veterinarii au fost nevoiţi să-i curme suferinţa şi să o eutanasieze chiar în în timp ce încercau să o transporte spre ocean.

Balena Beluga blocată pe Sena a murit. Operaţiunea de salvare a mamiferului a eşuat

Citeşte şi O balenă Beluga, care trăiește în Oceanul Arctic, rătăcită prin Sena, în apropiere de Paris. Mamiferul nu poate supravieţui pe termen lung decât în ape foarte reci

În operaţiunea de salvare a balenei au fost implicate în jur de 80 de persoane, inclusiv scafandri şi poliţişti. După şase ore de chin, salvatorii au reuşit să o ridice din apă într-un fel de hamac construit special, potrivit Digi24.

Mamiferul a fost mutat apoi într-un camion frigorific, cu care urmau să o transporte spre ocean. Din păcate, starea de sănătate i s-a agravat brusc, iar veterinarii au fost nevoiţi să o eutanasieze.

Reamintim că Beluga a fost văzută prima dată marţi, lângă o ecluză din Vernon, la aproximativ 70 km de Paris.Experții nu-şi pot da încă seama cum a reuşit mamiferul să se îndepărteze atât de mult de habitatul său natural.

„Provocarea pentru moment va fi să o hrănim, iar apoi s-o însoțim în deplasarea ei spre ocean”, a declarat Lamya Essemlali, de la organizația Sea Shepherd Franța, pentru Reuters. Experta spune că scoaterea balenei din apă este exclusă, riscul ca ea să moară fiind prea mare, potrivit BBC.

Nu se ştie cum a ajuns balena în Sena.

În mai, o balenă ucigașă a fost găsită moartă în Sena, după ce planul autorităţilor de a ghida mamiferul înapoi spre mare cu ajutorul stimulilor sonori a eșuat. Experții au concluzionat ulterior că era grav bolnavă.

În 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, lângă Gravesend. Această descoperire a venit la doar câteva săptămâni după ce o balenă cu cocoașă, văzută înotând în aceeași întindere de apă, a murit. La acel moment, s-a crezut că balena a ajuns în Tamisa din cauza unei erori de navigație, posibil în timpul mareelor înalte.

Citeşte şi Voma de balenă, ingredientul secret din cele mai scumpe şi mai fine parfumuri. Cât costă un kilogram de „aur plutitor”