Balena care a învăţat să vorbească: Animalul a încercat să ia legătura cu oamenii VIDEO

O balenă albă care a învăţat să imite vocile oamenilor ar fi încercat să ia legătura cu noi, cred oamenii de ştiinţă.

RomaniaTV.net
23 oct. 2012, 10:01
Balena care a învăţat să vorbească: Animalul a încercat să ia legătura cu oamenii VIDEO

Balena, un mascul pe nume Noc, avea o voce asemănătoare oamenilor, spre marea surprindere a cercetătorilor, care credeau că balenele produc sunete într-o modalitatea complet diferită faţă de oameni.

Noc a murit acum cinci ani, după 30 de ani de trai printre delfini şi alte balene albe, dar şi oameni, la National Marine Mammal Foundation din San Diego, California.

Abia acum, însă, experţii au făcut publice înregistrările cu vocea balenei, o dată cu studiul lor.

„Observaţiile noastre sugerează că balena şi-a modificat mecanica vocală pentru a face sunete asemănătoare vorbirii oamenilor. Un astfel de efort sugerează că balena vroia să ia legătura cu oamenii„, spune cercetătorul Sam Ridgway.

Ridgway şi colegii săi au început să audă sunetele neobişnuite în apropierea bazinului balenei, ce semănau cu o convsersaţie între doi oameni, în 1984. Ei au descoperit că Noc era cel care făcea aceste sunete, după ce un scafandru care ieşea de la balenă din bazin a întrebat: cine mi-a spus să ies afară?

Deşi au mai existat poveşti despre balene care sună ca oamenii, cercetătorii au reuşit de data aceasta să înregistreze vocea sa. Ea avea un ritm similar cu al vorbirii umane şi un ton apropiat oamenilor. „Sunetele pe care le-am auzit erau încercări ale balenei de a învăţa să vorbească ca noi”, spune Ridgway. El spune că balena era fenomenală, întrucât ea nu scoate sunete prin laringe, ca noi, ci prin tractul nazal.

Studiul ‘Spontaneous human speech mimicry by a cetacean’ a fost publicat în cel mai recent număr al revistei Current Biology.

În momentul în care a fost adusă din ocean, alături de alte două exemplare din Churchill, Manitoba, Canada, în august 1977, balena nu scoatea astfel de sunete. Celelalte două balene nu au dezvoltat niciodată această pasiune pentru vocea umană.

Noc a murit în urmă cu cinci ani, însă vocea sa a rămas înregistrată pentru totdeauna.