Balerinul care l-a desfigurat pe directorul artistic de la Balşoi, condamnat la şase ani de închisoare

Justiţia rusă l-a condamnat marţi la şase ani de închisoare pe Pavel Dimitricenko, balerin la Balşoi, care a comandat atacul cu acid asupra directorului artistic al marelui teatru rus, Serghei Filin, transmite AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
03 dec. 2013, 15:09
Balerinul care l-a desfigurat pe directorul artistic de la Balşoi, condamnat la şase ani de închisoare

Judecătoarea Elena Maximova i-a condamnat şi pe cel care a executat atacul, Iuri Zarutski, la zece ani şi pe şoferul care l-a transportat, Andrei Lipatov, la patru ani. Parchetul ceruse nouă ani de închisoare în cazul lui Dimitricenko, zece ani pentru Zarutski şi şase ani pentru Lipatov. Judecătorul a mai dat curs şi cererii acuzării care solicitase 3,5 milioane de ruble (77.600 euro) drept prejudicii fizice şi morale.

Avocatul lui Dimitricenko a considerat că pedeapsa este ‘nedreaptă’ şi şi-a anunţat intenţia de a face apel. Avocata lui Filin a spus că va discuta în cursul serii cu clientul său, care se află în prezent în Germania, unde urmează să fie supus unei noi operaţii la ochi. ‘Important este să fie mulţumit’, a spus ea. În caz contrar, ar putea face apel la verdict.

Procesul în care s-a judecat atacul comis pe 17 ianuarie în faţa casei lui Filin a început la jumătatea lunii octombrie. Potrivit judecătoarei, cei trei inculpaţi ‘s-au înţeles în prealabil’ să îl comită. ‘Dmitricenko era nemulţumit de felul în care Filin repartiza rolurile şi acorda prime artiştilor, aşa că a elaborat un plan criminal’, a declarat Maximova. Balerinul de 29 de ani, încătuşat şi după gratii în sala de judecată la enunţarea verdictului, a respins în timpul procesului acuzaţia conform căreia ar fi premeditat să îl rănească grav pe Filin, recunoscând doar că a cerut să fie bătut. El s-a declarat dispus să fie condamnat pentru ‘lovituri’, cap de acuzare pasibil de până la doi ani de închisoare.

Zarutski a recunoscut că l-a atacat cu acid pe Filin din proprie iniţiativă.

Serghei Filin, 43 de ani, a fost supus unei grefe de piele şi la mai multe operaţii la ochi, în Germania. Şi-a reluat activitatea la Balşoi în luna septembrie, însoţit în permanenţă de o gardă de corp, dar a mers din nou în Germania după ce starea ochilor i s-a degradat.

Incidentul a dezvăluit mari rivalităţi şi practici îndoielnice din culisele celui mai prestigios teatru din Rusia. S-a vorbit mult despre conflictele interne în cadrul anchetei şi al procesului celor trei bărbaţi. Şi alte scandaluri au pătat de atunci reputaţia teatrului Balşoi. O balerină americană, Joy Womack, a spus în noiembrie, într-un interviu din cotidianul Izvestia, că a fost nevoită să plece de la Balşoi după ce conducerea i-ar fi cerut 10.000 dolari să o distribuie solistă într-un spectacol. În plus, dirijorul şi directorul muzical al teatrului, Vasili Sinaiski, a demisionat din proprie iniţiativă, cu zece zile înaintea premierei operei ‘Don Carlos’ de Verdi.