Banca Centrală Americană reduce dobânzile aproape de zero şi lansează un program masiv de relaxare de 700 miliarde dolari

FED, banca centrală americană, reduce dobânzile aproape de zero şi lansează un program masiv de relaxare cantitativă de 700 miliarde dolari, pentru a combate efectele economice ale coronavirusului, potrivit CNBC, citat de ZF.ro.

RomaniaTV.net
15 mart. 2020, 21:26
Banca Centrală Americană reduce dobânzile aproape de zero şi lansează un program masiv de relaxare de 700 miliarde dolari

Banca centrală a anunţat duminică că va reduce dobânda pentru fondurile federale cu 1% până la un nivel cuprins între 0% şi 0,25%, potrivit FT.

După o întâlnire de urgenţă ce a avut loc duminică, banca centrală a spus că „epidemia de coronavirus a afectat comunităţi, a perturbat activitatea economică din multe ţări, inclusiv Statele Unite”.

Mutarea aduce dobânzile la un minim istoric care a fost stabilit prima dată în tipul crizei financiare globale.

Decizia vine ca parte a unui pachet amplu de măsuri care ar trebui să amelioreze impactul epidemiei COVID-19 asupra economiei globale.

„FED este pregătită să utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a susţine fluxul de creditare către gospodării şi businessuri şi pentru a promova ţintele în privinţa angajărilor şi a stabilităţii preţurilor”, a anunţat banca centrală.

FED-ul a anunţat că va cumpără titluri de trezorerie în valoare de 500 miliarde dolari şi că va mai pompa încă 200 miliarde de dolari în pieţele financiare în următoarele luni.

Printre acţiunile FED, banca centrală a încercat să facă mai uşor pentru bănci să acceseze aşa-numita fereastră de discount în SUA. Aceasta este considerată o facilitate care ar trebui să intervină drept ultima redută pentru băncile în căutare de finanţare urgentă.

Banca centrală a mai anunţat o acţiune coordonată cu băncile centrale şi Canada, Marea Britanie, Japonia, Elveţia şi cu Banca Centrală Europeană pentru a stimula lichiditatea pe dolari în sistemul financiar global.

Această mutare le permite băncilor centrale globale să acceseze dolari la schimb pentru propria lor monedă. Banca centrală a anunţat că va reduce costurile pentru dolari la 0,25% peste dobânda FED.

Suplimentar faţă de operaţiunea anunţată momentan pentru o săptămână, FED a anunţat o nouă linie de lichiditate valabilă 84 de zile, începând de luni.

Decizia vine după trei săptămâni de haos pe pieţele globale, marcate de unele dintre cele mai proaste şedinţe bursiere din istorie, atât pe bursa americană, cât şi pe cea europeană, aducând riscul unei recesiuni globale din ce în ce mai aproape.