Banca Mondială: Roboţii nu au eliminat foarte multe locuri de muncă

Creşterea automatizării a avut, până acum, un impact neglijabil asupra numărului de locuri de muncă la scară mondială, susţine economistul şef al Băncii Mondiale, Pinelopi Koujianou Goldberg, în pofida predicţiilor sumbre referitoare la înlocuirea oamenilor cu maşini, transmite Bloomberg.
Romania TV
03 ian. 2019, 11:45
Banca Mondială: Roboţii nu au eliminat foarte multe locuri de muncă

Chiar dacă economiile avansate au pierdut locuri de muncă în sectorul industrial, în ultimele două decenii, expansiunea aceluiaşi sector în economiile din Estul Asiei a compensat numărul locurilor de muncă pierdute în economiile avansate, arată un raport al Băncii Mondiale.

„Teama că roboţii au eliminat locuri de muncă nu este sprijinită de dovezi, până acum”, a declarat Pinelopi Koujianou Goldberg.

Raportul Băncii Mondiale, intitulat „World Development Report 2019”, este ultimul dintr-un şir de analize realizate de academicieni, firme de consultanţă şi guverne, care evaluează impactul noilor tehnologii asupra gradului de ocupare. Studiile realizate în trecut deseori prognozau că automatizarea va distruge mai multe locuri de muncă decât va crea.

În raportul său, Banca Mondială subliniază că natura muncii va evolua în viitor. Chiar dacă progresele tehnologice în domeniul automatizării permit roboţilor să preia mii de sarcini de rutină şi să elimine multe joburi cu calificare redusă din economiile avansate şi ţările în curs de dezvoltare, ele creează de asemenea oportunităţi pentru locuri de muncă diferite, mai productive şi mai creative.

„Aceasta este cea de a patra revoluţie industrială, au mai fost trei până acum, şi în fiecare caz am reuşit să supravieţuim astfel încât nu se pune problema ca maşinile să elimine complet oamenii. În cele din urmă ne vom adapta”, a spus Pinelopi Koujianou Goldberg.

Chiar dacă efectele automatizării au fost neglijabile, până acum, la scară globală, raportul Băncii Mondiale arată că gradul de ocupare în sectorul industrial a scăzut cu mai mult de 10 puncte procentuale în ultimele două decenii în ţări precum Marea Britanie, Spania şi Singapore, pe măsură ce angajaţii au migrat dinspre locurile de muncă în sectorul manufacturier spre cele din sectorul serviciilor. În paralel însă, gradul de ocupare în sectorul industrial a crescut în unele ţări în curs de dezvoltare, precum Vietnam, unde a urcat de la 9% în 1991 la 25% în 2017.

În viitor, este mai probabil ca muncitorii să aibă mai multe locuri de muncă de-a lungul carierei lor profesionale, în mare parte graţie expansiunii economiei informale, „gig economy”, decât să deţină o singură poziţie la un singur angajator timp de mai multe decenii, potrivit Băncii Mondiale. În plus, vor deveni din ce în ce mai importante un set competenţe diferite. În locul competenţelor mai puţin avansate, care pot fi înlocuite de tehnologie, angajatorii vor începe să fie interesaţi să angajeze oamenii cu competenţe cognitive avansate, precum cele de rezolvare a problemelor, capacitatea de a lucra în echipă şi talentele de comunicare şi argumentare.

Pentru a facilita tranziţia, Guvernele ar trebui să garanteze un nivel minim universal de protecţie socială, susţine Banca Mondială. O opţiune ar putea implica oferirea de asigurări sociale independent de locul de muncă, având în vedere că în viitor muncitorii ar urma să treacă rapid de la un loc de muncă la altul.

DailyBusiness
Regretele bărbaților care divorțează. Ce îi frământă cu adevărat și ce învață din experiență
Spynews
David Pușcaș, apariție îngrijorătoare pe Internet! S-a afișat plângând în hohote și abia a mai putut să vorbească: ”Singura mea salvare” | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Raed Arafat, despre kit-ul de supraviețuire în caz de război. „Omul trebuie să fie pregătit în caz de urgență”
Capital.ro
Călin Georgescu a fost blocat. Anunțul venit direct din Rusia: Președintele ne-a ordonat să...
Playtech.ro
Putin e pe moarte! Anunţul lui Zelenski zguduie lumea, zvonurile despre boala preşedintelui au fost...
DailyBusiness
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
Adevarul
„Kill switch”, arma ascunsă cu care Trump poate paraliza apărarea europeană
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Alertă de ultimă oră în România! Meteorlogii au emis cod galben de vreme rea. Urmează patru zile cu ploi și vânt puternic
Spynews
“Adevărul este…”. David Pușcaș, devastat după mărturisirile Luminiței Anghel. La ce concluzie a ajuns
Evz.ro
Alertă ANM. Vijelie puternică, inclusiv la București. Rafale de 90 km/h
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Fosta soție a fotbalistului milionar a dat de belea cu un obsedat
kanald.ro
L-ai văzut? Nicolae a dispărut fără urmă din Sibiu și nu s-a mai întors acasă. Tânărul este căutat de mai bine de o săptămână
Cancan.ro
'Victor Ponta are o IDILĂ la Istanbul'. De asta a lăsat-o pe Daciana Sârbu?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, complet demascat! Cine a vrut să-l pună președinte. Au descoperit rețeaua
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Kira Hagi i-a dat vestea cea mare lui Gică Hagi
stirilekanald.ro
Ei sunt foștii soți găsiți arși de vii într-o mașină, la Buzău. Monica și Valentin au lăsat orfan un băiețel de doi ani. Vecinii, dezvăluiri șocante: "A păzit-o, a luat-o cu mașina și pe urmă..."
Cele mai populare sloturi cu jackpot din 2025
MediaFlux
Pensiile cresc cu 700 de lei. Banii vin în luna mai, Casa de Pensii e pregătită
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Canonizările neoficiale: lista secretă a Sfântului Sinod cu sfintele femei ale neamului