Banca Mondială vede un risc crescut de recesiune globală în 2023

Lumea se poate îndrepta către o recesiune globală, deoarece băncile centrale din întreaga lume majorează simultan ratele dobânzilor pentru a combate inflația persistentă, a anunțat joi Banca Mondială.

16 sept. 2022, 10:37
Banca Mondială vede un risc crescut de recesiune globală în 2023

Cele mai mari trei economii ale lumii – Statele Unite ale Americii, China și zona euro – au încetinit brusc și chiar și o „lovitură moderată a economiei globale în următorul an ar putea duce în recesiune”, avertizează Banca Mondială într-un nou studiu, citat de Reuters.

Banca Mondială a anunţat că economia globală se află acum în cea mai puternică încetinire, după o redresare post recesiune din 1970, iar încrederea consumatorilor a scăzut deja mai mult decât în ​​perioada premergătoare recesiunilor globale anterioare.

„Creșterea globală încetinește brusc, probabil că mai multe țări vor intra în recesiune”, a spus președintele Băncii Mondiale, David Malpass, exprinmându-și îngrijorarea că aceste tendințe vor persista, cu consecințe devastatoare pentru piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare.

Creșterile sincronizate ale ratei dobânzii în curs de desfășurare la nivel global și acțiunile de politică aferente vor continua probabil până anul viitor, dar ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile observate înainte de pandemia de COVID-19, a mai transmis instituţia.

Citeşte şi: Vouchere sociale 2022. În ce situaţii ţi se blochează cardul. Ce alimente nu trebuie să cumperi

Dacă nu se diminuează întreruperile aprovizionării și presiunile de pe piața muncii, rata inflației de bază la nivel mondial, excluzând energia, ar putea rămâne la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu față de media pe cinci ani înainte de pandemie.

Pentru a reduce inflația, băncile centrale ar putea avea nevoie să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, pe lângă creșterea de 2 puncte procentuale deja observată față de media din 2021, se arată în comunicat.

Dar o creștere de această dimensiune, împreună cu stresul pieței financiare, ar încetini creșterea produsului intern brut global la 0,5% în 2023, sau o contracție de 0,4% în termeni pe cap de locuitor, ceea ce ar îndeplini definiția tehnică a unei recesiuni globale, a adăugat el.

Citeşte şi: Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Cum își ajută guvernele din Europa locuitorii să treacă mai uşor pentru creşterile de preţuri la energie

Malpass a spus că factorii de decizie ar trebui să-și schimbe atenția de la reducerea consumului la creșterea producției, inclusiv eforturile de a genera investiții suplimentare și câștiguri de productivitate.

Recesiunile anterioare au arătat riscul de a permite inflației să rămână ridicată pentru mult timp în timp ce creșterea este slabă, a spus banca, menționând că recesiunea din 1982 a declanșat peste 40 de crize ale datoriilor și a dus la un deceniu de creștere pierdută în multe economii în curs de dezvoltare.

Vicepreședintele Băncii Mondiale, Ayhan Kose, a declarat că o înăsprire recentă a politicilor monetare și fiscale ar contribui la reducerea inflației, dar natura extrem de sincronă a măsurilor ar putea agrava situația și ar putea accentua încetinirea creșterii globale.

Studiul a sugerat că băncile centrale ar putea combate inflația fără a declanșa o recesiune globală prin comunicarea clară a deciziilor lor de politică, în timp ce factorii de decizie politică ar trebui să pună în aplicare planuri fiscale credibile pe termen mediu și să continue să ofere ajutor țintit gospodăriilor vulnerabile.