Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Cum își ajută guvernele din Europa locuitorii să treacă mai uşor pentru creşterile de preţuri la energie

Preţul gazelor şi al energiei electrice a explodat în ultimul an în Europa, mai ales după invazia Rusiei în Ucraina. Comisia Europeană ar putea renunţa la plafonarea prețului pentru gazele din Rusia, dar va continuă discuţiile cu privire la introducerea unor impozite excepționale pe profiturile „excedente” ale companiilor energetice, potrivit unui document prezentat de The Guardian. În privinţa, facturilor uriaşe la energie electrică, guvernele europene vin cu măsuri de urgență pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor.

14 sept. 2022, 09:17
Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Cum își ajută guvernele din Europa locuitorii să treacă mai uşor pentru creşterile de preţuri la energie

Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Autorităţile britanice au introdus un plafon de preț pentru cele mai utilizate contracte de energie casnică, dar facturile au crescut însă și așa. Pentru majoritatea gospodăriilor britanice, analiștii estimează că facturile de energie electrică vor crește la aproximativ 3.500 de lire sterline (4.136 de euro) pe an. Cele mai pesimiste proiecții se ridică la 6.000 de lire sterline (7.090 de euro) pe an. Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere de 400 de lire sterline (473 de euro) la factura de energie pentru fiecare gospodărie, potrivit Euronews.ro. Pe lângă ajutorul de 400 de lire, pensionarii vor beneficia de un supliment de 300 de lire în această iarnă.

Citeşte şi: Comisia Europeană renunță la ideea plafonării prețului la gazele din Rusia, dar vrea să taxeze profiturile companiilor din energie

Şi Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de ajutoare în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și consumatorii casnici de creșterea costurilor energiei și de majorarea prețurilor de consum. De asemenea, autorităţile italiene anunţă taxe suplimentare pentru companiile care profită de pe urma prețurilor mai mari la energie.

Şi Franța vine în ajutorul locuitorilor pentru a-i ajuta să treacă mai uşor peste iarnă. Ajutorul oferit este de 100 euro. De asemenea, guvernul francez a obligat furnizorul de energie de stat EDF să limiteze creșterea prețului la electricitate la 4% pentru un an. Preţurile la energie electrică au fost plafonate.

Citeşte şi: Cum să faci economie la energie. Soluţia găsită de profesorul Virgil Stoica: „Ajungem la 1 leu KWh, nu la 5 lei”

Şi Gerania a aprobat două pachete de ajutor total de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii în această problemă pentru anul în curs. Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o rată forfetară unică a prețului energiei de 300 de euro, transferată acestora prin fișa de salariu a angajatorului. Familiile care primesc indemnizație pentru copii vor primi o sumă suplimentară de 100 euro per copil. Cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o sumă suplimentară în valoare de 270 euro pentru persoanele care beneficiază de ajutor pentru locuință.