Bănci de renume, sub anchetă pentru deprecierea monedei naţionale şi a indicelui bursier

Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a informat că a lansat o investigaţie asupra băncii americane de investiţii JP Morgan şi a altor grupuri bancare în urma plângerilor primite după ce vineri lira turcească s-a depreciat cu peste 4% iar principalul indice bursier a scăzut semnificativ.

24 mart. 2019, 08:51
Bănci de renume, sub anchetă pentru deprecierea monedei naţionale şi a indicelui bursier

BDDK a anunţat că vor urma „procesele administrative şi judiciare” necesare după ce a primit plângeri că un raport publicat vineri de JP Morgan a afectat reputaţia băncilor turceşti şi a provocat volatilitate pe pieţele financiare.

De asemenea, arbitrul pieţei de capital din Turcia (SPK) a informat că a lansat o investigaţie în urma plângerilor primite privind raportul JP Morgan „care induce în eroare” şi a provocat speculaţii la Bursa de la Istanbul, informează Agerpres.

Un purtător de cuvânt al JP Morgan nu a dorit să comenteze informaţia.

Vineri, lira turcească s-a depreciat cu peste 4% faţă de dolar, cel mai semnificativ declin zilnic de la criza din august, sporind temerile că turcii cumpără mai multă valută în urma deteriorării relaţiilor cu Washingtonul.

Investigaţiilor autorităţilor de reglementare sunt cele mai recente măsuri oficiale menite să contracareze declinul monedei naţionale, potrivit Agerpres.

Conform copiei raportului JP Morgan consultată de Reuters, există un risc ridicat ca lira să se deprecieze şi mai mult după alegerile locale din 31 martie, iar banca recomandă clienţilor să achiziţioneze dolari.