Băncile din Cipru vor fi redeschise joi, nu marţi, aşa cum a fost anunţat iniţial

Băncile din Cipru rămân închise până joi, potrivit România TV. Autorităţile au luat această decizie ca să evite retragerea masivă a banilor şi să asigure, astfel, buna funcţionare a sistemului bancar. În acelaşi timp, preşedintele cipriot a declarat că acordul încheiat este cea mai bună soluţie pentru soarta ţării.

26 mart. 2013, 06:50
Băncile din Cipru vor fi redeschise joi, nu marţi, aşa cum a fost anunţat iniţial

Ciprul a reuşit să evite falimentul, după un acord încheiat în ultima clipă între Nicosia şi creditorii internaţionali. Preşedintele Ciprului spune că deciziile, deşi dificile, au fost luate pentru a salva ţara. În timpul negocierilor tensionate, el chiar ar fi ameninţat că îşi dă demisia.

„Orele au fost dificile, în anumite momente, chiar dramatice. Cipru a găsit o ultimă gură de aer înainte de colapsul economic. Mâine (n.r. astăzi) începe o nouă perioadă în Cipru. În următoarele zile, măsurile dificile vor începe să fie implementate. În situaţia care ne aflam, nu erau şi nu sunt soluţii uşoare”, a declarat Nicos Anastasiades, preşedintele Ciprului.

Printre principalele măsuri se numără impozitarea cu 30% a depozitelor de peste 100 de mii de euro de la Bank of Cyprus, cea mai mare din ţară. O altă măsură este dizolvarea băncii Laiki.