Băncile germane vor accepta pierderi pe portofoliile de obligaţiuni greceşti

Majoritatea băncilor germane vor accepta înţelegerea negociată de Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IIF), prin care valoarea nominală a obligaţiunilor Greciei aflate în portofoliul creditorilor privaţi va fi redusă cu peste 50%, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

RomaniaTV.net
05 mart. 2012, 13:34
Băncile germane vor accepta pierderi pe portofoliile de obligaţiuni greceşti

În timp ce expunerea băncilor germane pe datoria guvernamentală a Greciei are o valoare nominală de circa 15 miliarde de euro, în multe cazuri valoarea în acte a activelor a fost revizuită în scădere cu circa trei sferturi.

FMS Wertmanagement, cel mai mare creditor al Greciei din Germania, cu o expunere de opt miliarde de euro, la valoare nominală, va accepta acordul negociat de IIF, a declarat o sursă. FMS, bancă de active toxice înfiinţată pentru administrarea băncii Hypo Real Estate, preluată de stat, va lua decizia formală mai târziu în această săptămână.

Commerzbank a anunţat, în februarie, că nu prea are alte opţiuni şi va participa la preschimbarea de obligaţiuni. Commerzbank a reevaluat deja obligaţiunile elene pe care le deţine de la circa trei miliarde de euro la 800 de miliarde de euro.

La momentul respectiv, directorul Commerzbank, Martin Blessing, a declarat: „Participarea voluntară la preschimbarea obligaţiunilor statului elen este la fel de voluntară precum spovedania la un proces de inchiziţie în Spania”.

Deutsche Bnak, cu o expunere iniţială de 1,6 miliarde de euro, a anunţat, luni, că va participa la program. Directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a ajutat la negocierea acordului IIF – Grecia, din postura de preşedinte al organizaţiei de lobby bancar IIF.

Deţinătorii privaţi de obligaţiuni emise de statul elen au timp până pe 8 martie să-şi anunţe participarea la preschimbarea obligaţiunilor, proces în care actualele titluri vor fi schimbate cu unele noi, iar valoarea nominală va fi redusă cu 53,5%.

Un eventual eşec de a ajunge la un acord ar pune în pericol al doilea pachet de ajutor financiar, de 130 de miliarde de euro, de la creditorii externi ai Greciei.

Surse apropiate altor importanţi investitori germani în obligaţiuni elene, cu expuneri iniţiale de peste un miliard de euro, precum DZ Bank şi Erste Abwicklungsanstalt, au anunţat de asemenea că vor participa la preschimbarea de obligaţiuni. Surse apropiate mai multor bănci regionale, cu expuneri de 80-250 milioane de euro, au afirmat că instituţiile de credit nu vor împiedica aprobarea programului.

Asociaţia germană a băncilor (BdB) a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că presupune că la compromis vor lua parte mulţi investitori, adăugând că băncile germane s-au pregătit deja pentru o reducere a valorii obligaţiunilor.