Bani de la guvern pentru antreprenorii români. Programul de finanțare a afacerilor a fost deschis

Oportunități pentru antreprenorii din România! Din 12 septembrie, oamenii de afaceri pot accesa sprijin pentru finanțare, prin intermediul Programului IMM Invest Plus. 

14 sept. 2022, 16:30
Bani de la guvern pentru antreprenorii români. Programul de finanțare a afacerilor a fost deschis

Schemele de ajutor acordate de stat pentru IMM-uri au o valoare de 4 miliarde de euro, valabile pentru IMM Invest România, Agro IMM Invest, IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation și Rural Invest.

Ministerul Finanțelor se va ocupa de coodonarea programului, după ce Comisia Europeană a aprobat proiectul. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) sunt celelalte entități implicate.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a făcut anunțul:

„Aprobarea de astăzi a Comisiei Europene se traduce simplu: încă 4 miliarde de euro pentru economia românească! Lansarea noului program IMM INVEST PLUS va contribui la dezvoltarea economiei românești, prin atragerea de capital cu cele mai mici costuri de finanțare de pe piață, pentru un număr estimat de beneficiari de aproape 25.000.

Această schemă de ajutor de stat va permite păstrarea locurilor de muncă, va asigura viabilitatea și va contribui la dezvoltarea activității IMM-urilor și a întreprinderilor beneficiare cu capitalizare de piață medie. Sprijinim mediul privat și vom continua să facem acest lucru, așa cum ne-am angajat de la bun început, IMM-urile fiind unul dintre principalii piloni ai dezvoltării economice”, a declarat Adrian Câciu.

 

Câți bani vor primi antreprenorii români de la stat

 

Ajutoarele de stat vor fi acordate sub formă de garanții pentru împrumuturi și granturi, care vor acoperi comisionul de risc, dar și comisionul de administrare, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate. De asemenea, dobânzile aferente creditelor vor fi subvențioante pentru o perioadă de până la 12 luni.

Companiile vor putea primi ajutoare de până la 62.000 de euro, respectiv 75.000 de euro petnru cele care activează în acvacultură și pescuit.

Vezi aici informații despre IMM Invest 2022.