Bani de la stat pentru afterschool. Cine va putea beneficia de vouchere

Ministerul Educaţiei Naţionale va putea emite tichete pentru plata serviciilor "Şcoală după şcoală" pentru elevii care urmează acest tip de cursuri atât la stat, cât şi la privat, potrivit unui proiect iniţiat de parlamentarii liberali şi adoptat în şedinţa de luni a Senatului.

RomaniaTV.net
27 iul. 2020, 13:11
Bani de la stat pentru afterschool. Cine va putea beneficia de vouchere

Proiectul vizează elevii şi preşcolarii de până în clasa a IV-a și constă în acordarea de tichete nominale și netransmisibile. Tichetele vor putea fi folosite în scop exclusiv educațional și ele vor putea fi obținute la cererea părintelui pentru fiecare copil în parte.

Decizia vine și în ajutorul părinților care nu pot renunța la serviciile pe care le au, dar și a copiilor care provin din familii defavorizate și care se confruntă cu o situație financiară precară, dar care își doresc să aibă acces la educație. 

„Măsura vine şi în sprijinul părinţilor activi şi îi încurajează pe aceştia să nu-şi abandoneze locul de muncă. Valoarea tichetului pe care am propus-o este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii, după finalizarea lecţiilor”, este una dintre precizările din lista de motive care stau la baza proiectului. 

Iniţiatorii proiectului au mai precizat şi că gradul de cuprindere în învăţământ a populaţiei de vârstă şcolară la începutul anului şcolar 2014 – 2015 a fost de 73,4%. Ceea ce înseamnă că mai mult de un sfert dintre elevi, respectiv 27%, nu sunt incluși în sistemul de învățământ obligatoriu, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistică (INS).

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea articolului 58 din Legea Educaţiei naţionale nr.1/2011 a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor.

Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu, întrebare-cheie pentru Guvernul Orban: „Cum se va desfăşura şcoala din toamnă?”