Călin Popescu Tăriceanu, întrebare-cheie pentru Guvernul Orban: "Cum se va desfăşura şcoala din toamnă?"

Publicat: Duminică, 26 Iulie 2020 09:56 // Actualizat: Duminică, 26 Iulie 2020 09:56 // Sursa: romaniatv.net

Liderul ALDE consideră că decizia privind modul în care se va desfășura din toamnă școala trebuie luată din mâna guvernului și mutată la nivelul comunităților locale.

"Guvernul Orban este recunoscut pentru "calitatea" de a fi luat prin surprindere. A fost luat prin surprindere de coronavirus în condițiile în care în alte țări europene erau deja zeci de mii de infectați. A fost luat prin surprindere de criza economică. A fost luat prin surprindere de încetarea stării de urgență și s-a trezit complet lipsit de legislația necesară. Și exemplele pot continua.

Deci, nu ar trebui să fim deloc mirați dacă vor fi complet surprinși că vine septembrie și începe școala.

Am solicitat Parlamentului o dezbatere serioasă pe acest subiect, deschiderea din toamnă a școlilor, dar văd că nu s-a decis nimic cu privire la această solicitare. Cu sau fără dezbatere este clar că deschiderea anului școlar este unul dintre elementele cheie ale acestui an.

Călin Popescu Tăriceanu: "Poate voi credeţi că o să fiţi la putere pe viaţă, dar şi Ceauşescu a crezut asta"

Am văzut fanteziile pe care le propun guvernanții: 50% școală online, 50% prezență fizică, ore de 30 de minute și pauze de 20 de minute etc. Eu cred că ne furăm singuri căciula dacă avem impresia că școala online chiar funcționează. Pe lângă faptul că peste jumătate din copii nu au acces la tablete sau internet știm acum că nici cadrele didactice nu au reușit să facă o tranziție reușită la acest sistem de învățământ. Și, atunci, ce e de făcut?

Eu cred că decizia privind modul în care se va desfășura din toamnă școala trebuie luată din mâna guvernului și mutată la nivelul comunităților locale. Ne-am lămurit acum că virusul nu are o răspândire uniformă. Am văzut că sunt localități sau județe în care gradul de infectare este foarte mic și unde interzicerea deschiderii școlii nu are prea mult sens. Cred că această decizie trebuie luată de autoritățile locale în consultare cu părinții, elevii și medicii. Cred că nu este deloc deplasat ca după această dezbatere să poată fi organizate referendumuri locale acolo unde nu se conturează o majoritate în favoarea unei soluții.

Eu am încredere că autoritățile locale sunt mult mai adaptate la nevoile comunităților și pot lua decizii care să ducă la începerea școlilor în condiții optime. Cred că ele pot găsi spații suplimentare pentru a avea clase cu un număr mai mic de elevi. Cred că pot găsi personal suplimentar, chiar suplinitori, care să poată supraveghea mai bine copiii.

Menținerea deciziei privind deschiderea școlilor în mâinile guvernului Orban este o garanție că vom avea o nouă generație de sacrificiu, că sunt mari șanse ca ai noștri copii să piardă contactul cu cartea cu urmări dramatice pentru ei. Trăim într-o societate extrem de competitivă și lipsirea copiilor noștri de cunoștințele de care au nevoie îi va costa scump.

Lăsăm un virus să ne dărâme prezentul și viitorul sau găsim soluții prin care să mergem mai departe? Acceptăm demolarea tuturor valorilor și ruinarea țării? Despre asta este vorba în decizia despre cum se va desfășura din toamnă școala!

Ministrul Educaţiei, despre cele trei scenarii pentru anul şcolar şi universitar 2020-2021: Sunt în lucru, dar cred că trebuie să luăm o decizie cât mai repede, pentru ca autorităţile să se poată pregăti

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, afirmă că la nivelul ministerului de resort sunt luate în calcul trei scenarii pentru reluarea cursurilor în anul şcolar şi universitar 2020-2021, unul dintre acestea prevăzând reluarea cursurilor în şcoli, după modelul clasic, dar cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-COV-2, al doilea fiind prezenţa elevilor şi a studenţilor prin rotaţie la cursuri în timp ce colegii urmăresc cursurile de acasă, al treilea scenariu prevăzând continuarea cursurilor online. „„Nu ştim exact când anume putem să ne pronunţăm asupra acestor scenarii, ele sunt în lucru, dar cred că trebuie să facem acest lucru cât mai repede" a declarat, marţi, Anisie.

„Astăzi am avut o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor, elevilor, părinţilor, studenţilor, pentru că pregătim acele scenarii pentru începerea cursurilor anului şcolar şi universitar. Avem în vedere să reluăm cursurile în mod clasic, însă cu respectarea strictă a unor măsuri igienico-sanitare, există un alt scenariu, hibrid, atunci când unii elevi sau studenţi vor fi în sala de clasă şi ceilalţi vor urmări cursurile de acasă urmând ca aceştia să facă o rotaţie în săptămâna sau săptămânile următoare şi în ultimul scenariu am prevăzut situaţia în care să învăţăm online, cursurile să fie desfăşurate de acasă, asta numai în cazul în care situaţia epidemiologică o va impune" a declarat Monica Anisie marţi după amiază, într-un interviu acordat Digi 24.
Aceasta a precizat că Ministerul Sănătăţii a transmis Ministerului Educaţiei un „protocol sanitar" de care se va ţine cont atunci când se vor lua deciziile cu privire la reluarea cursurilor în noul an şcolar.
„Nu ştim exact când anume putem să ne pronunţăm asupra acestor scenarii, ele sunt în lucru, dar cred că trebuie să facem acest lucru cât mai repede pentru a se pregăti şi autorităţile publice locale de a lua măsurile necesare pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor" a adăugat ministrul Educaţiei.
Monica Anisie a declarat totodată că, în situaţia în care cursurile vor fi reluate cu prezenţa copiilor la şcoală, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sunt cei care trebuie să stabilească concret care sunt măsurile, ea precizând că „trebuie să punem pe primul plan sănătatea copiilor, a cadrelor didactice" care trebuie „să se simtă cu toţii în siguranţă atunci când vor reveni în spaţiul şcolii".
În ceea ce priveşte tabletele pentru elevii din familii cu posibilităţi materiale reduse, Monica Anisie a precizat că Ministerul a realizat caietul de sarcini pentru cumpărarea a 250.000 de tablete iar acestea ar urma să ajungă în şcoli până pe 10 septembrie. ONAC este instituţia care se ocupă de această achiziţie.
Ministrul Educaţiei a adăugat că „trăim o realitate în care situaţia epidemiologică nu este una foarte bună" şi a făcut apel către populaţie să respecte măsurile de distanţare fizică şi de igienă, pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
an şcolar Călin Popescu Tăriceanu coronavirus covid 19 scoli închise
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8705
RON
28 Sep
noapte 15 °
zi 22 °
Ultimele joburi adaugate
24 H