Bani de la stat pentru românii afectaţi de pandemia COVID-19. Guvernul pregăteşte noi măsuri

Aproape 11.000 de cazuri noi COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, iar în spitale nu mai sunt paturi la ATI COVID-19. De la începutul anului şcolar şi până acum, aproximativ 70.000 de elevi au rămas acasă şi urmează cursuri în online. Şi cum numărul infectărilor creşte şi tot mai multe clase îşi mută cursurile în online, Guvernul a decis să ofere sprijin pentru părinţii care se află acasă, pentru supravegherea copiilor care sunt în şcoală online. De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru şomajul tehnic.

29 sept. 2021, 14:26
Bani de la stat pentru românii afectaţi de pandemia COVID-19. Guvernul pregăteşte noi măsuri

Bani de la stat pentru românii afectaţi de pandemia COVID-19. Guvernul prelungeşte măsura şomajului tehnic pentru angajaţii care vor avea nevoie dacă evoluţia pandemică se înrăutăţeşte.

„Perioada pe care o traversăm este marcata de o evoluţie a valului 4 care conduce la o diminuare activităţilor si de creștere de prețuri care afectează persoanele vulnerabile, un context pe care îl resimt oamenii cu venituri mici, angajaţi şi angajatori. Am aprobat astăzi două ordonanţe pentru prelungirea șomajului tehnic şi acordarea de zile libere părinți. (…) Prelungirea somajului este necesara pentru ca aceasta masura se acorda angajatorilor şi angajatilor a caror activitate este resticţionată prin decizii ale autorităţilor. Acest somaj se poate acorda angajatorilor care îşi intrerup activitatea total sau parțial ca urmare a măsurilor de prevenţie si control a infecţiei COVID”, a spus Raluca Turcan.

De asemenea, a fost adoptă prin ordonanţă de urgenţă o măsură de sprijin pentru părinţi, a anunţat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, la finalul şedinţei de Guvern.

„De la inceputul pandemiei am investit 90 de milioane de lei în acest program pentru sprijinirea părinţilor care stau acasă cu copiii care fac şcoală online. De prelungirea acestei măsuri estimăm că vor beneficia 20.000 de români, iar suma alocată este de 50 milioane lei”, a spus Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a reaminti că de acest sprijin financiar vor putea beneficia părinţii copiilor de până în 12 ani, înscrişi în sistemul preşcolar şi şcolar. Ajutorul financiar este de 75% din câştigul brut aferent zilelor în care aceştia vor rămâne acasă.

Turcan a mai explicat că zilele libere se acordă prin cerere depusă de unul dintre părinţi. Pentru anumite categorii de angajaţi precum cei din radio-televiziunea publică, telecomunicaţii, zilele libere se acorda cu acceptul angajatorului.

Citeşte şi: Şcolile ar putea rămâne deschise şi la 6 la mie. Anunţul de ultimă oră al ministrului Educaţiei

Pe de altă parte, ministrul Muncii a menţionat că Guvernul intenţionează să permită contracte şi mai flexibile pentru angajatori şi angajaţi pe piaţa muncii.

„Am flexibilizat ‘kurzarbeit’ şi l-am făcut mai accesibil, dar cred că în materie de flexibilizare relaţii de muncă se poate face mai mult şi avem pregătit, în momentul de faţă, un act normativ, să vedem dacă va fi ordonanţă sau proiect de lege, astfel încât să oferim posibilitatea şi unor contracte cu timp de muncă inegal, cum ar fi ‘casual work’ sau ‘job sharing’, ‘employ sharing’ sau alte forme de astfel de contracte”, a declarat Raluca Turcan, citată de Agerpres.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă propune ca şcolile fără cazuri de COVID să funcţioneze cu prezenţă fizică şi după incidenţa 6

Grupul pentru Comunicare Strategică a anunţat miercuri 10.826 de cazuri noi de infectare cu virusul SAR-COV 2 în ultimele 24 de ore în România. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.742. Dintre acestea, 1.320 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 310 sunt minori, 290 fiind internați în secții și 20 la ATI.

În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 207 decese (101 bărbați și 106 femei).

 

 


loading...
Partenerii noștri